Výdavky japonských domácností, mzdy aj produkcia v marci klesli

Priemerné výdavky japonských domácností v marci medziročne klesli o 1,3 %, čo predstavuje v poradí už 13. mesačný pokles.
Mesačné mzdy očistené o infláciu sa medziročne znížili o 1,4 % na 445.607 jenov (3674,50 eura). Ide tak o piate mesačné zníženie v poradí.
Priemyselná produkcia medziročne klesla o 2,1 %, prvýkrát po dvoch mesiacoch. Napriek tomu tento vývoj prekonal očakávania, keďže analytici v priemere predpokladali pokles o 1 %.
Spotrebiteľské ceny v marci medziročne vzrástli o 0,2 %, čo predstavuje tretí mesačný nárast v poradí. Dôvodom boli najmä vyššie ceny ropy. Napriek tomu inflácia je ešte veľmi vzdialená dvojpercentnému cieľu Bank of Japan spred štyroch rokov, keď zaviedla agresívnu politiku menového uvoľňovania, aby prekonala defláciu a podporila ekonomiku. Centrálna banka predpovedá, že index spotrebiteľských cien stúpne o 1,4 %, kým pred tromi mesiacmi ešte očakávala rast o 1,5 %.
Počet zamestnaných ľudí v marci dosiahol 64,33 milióna, čo predstavuje medziročný nárast zamestnanosti o 1,1 % resp. o 690.000 osôb. Dostupnosť voľných pracovných miest, meraná ako pomer ponúk práce na jedného nezamestnaného, sa zvýšila na 1,45, vo februári išlo o 1,43.

Súvisiace články

Aktuálne správy