Guvernér ČNB odporúča, aby Česko počkalo s prijatím eura

Guvernér Českej národnej banky (ČNB) Jiří Rusnok odporúča, aby sa Česko neponáhľalo so zavedením eura. Jedným z dôvodov je, že krajina by stratila suverenitu v oblasti bankového dohľadu, čo je nebezpečné, povedal Rusnok v rozhovore pre český denník Právo.
Eurozóna nie je len menovou úniou, ale stáva sa aj bankovou úniou. Neexistujú však spoločné mechanizmy na sanáciu alebo záchranu finančných inštitútov, ktoré sa dostanú do problémov, a na ochranu vkladov, uviedol Rusnok.
„Navyše je nebezpečné, že odovzdáte zodpovednosť za dohľad niekde do Frankfurtu, ale keď sa objavia problémy, povedia vám, aby ste sa o to postarali zo svojho fondu na ochranu vkladov, keďže neexistuje žiaden európsky fond alebo je taký malý, že to nezvládne z dôvodu krachov bánk naprieč EÚ,“ uviedol Rusnok. Pragmaticky bude pre Česko podľa neho výhodnejšie počkať, ako sa situácia vyvinie, a odložiť prijatie eura.
Česko je už dlhší čas v otázke prijatia eura rezervované, aj keď prakticky plní potrebné ekonomické kritériá pre vstup do eurozóny. Jedným z dôvodov opatrnosti je dlhová kríza Grécka a ďalších krajín eurozóny. Praha zatiaľ nestanovila termín prijatia spoločnej meny, politici len nezáväzne hovoria o tom, že by sa to malo stať najskôr niekedy po roku 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy