Inflácia v Británii zostala v marci na februárovej úrovni 2,3 %

Medziročná miera inflácie v Británii zostala v marci na februárovej úrovni 2,3 %, ktorá je však najvyššia od septembra 2013. Udržala sa tak nad cieľovou 2-% hranicou centrálnej banky (Bank of England, BoE). Oznámil to dnes štatistický úrad ONS.
Analytici očakávali, že tempo rastu spotrebiteľských cien v Británii sa v marci nezmení po tom, ako vo februári prudko zrýchlilo z januárových 1,8 %. Dôvodom marcového udržania inflácie na februárovej úrovni bol najmä sezónny pokles cien leteniek, zatiaľ čo ceny potravín a oblečenia ďalej stúpajú. To signalizuje, že domácnosti budú mať menej peňazí na nákupy ďalších položiek.
Konkrétne podľa štatistík ceny potravín v marci vzrástli o 1,2 %, čo bolo ich najväčšie zdraženie za tri roky.
ONS ďalej uviedol, že tzv. jadrová inflácia, do ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, v marci stúpla medziročne o 1,8 %. To je spomalenie po jej februárovom zvýšení o 2 %, ktoré bolo najstrmšie od polovice roka 2014.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Británii v marci zvýšili o 0,4 % a mierne prekonali odhady ekonómov, ktorí počítali s ich nárastom o 0,3 %.
ONS zároveň zverejnil separátne štatistiky o vývoji výrobných cien, ktorých rast sa v marci mierne spomalil na 3,6 % z 3,7 % vo februári.

Súvisiace články

Aktuálne správy