Grécky HICP dosiahol v marci najvyššiu úroveň za päť rokov

Harmonizovaná miera inflácie, ktorá sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Grécka v marci zrýchlila a dosiahla najvyššiu úroveň za päť rokov. Oznámil to dnes helénsky štatistický úrad.
Konkrétne, harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) v Grécku v marci vzrástol medziročne o 1,7 % po februárovom zvýšení o 1,4 %. Marcový HICP je najvyšší od februára 2012, keď tiež dosiahol 1,7 %.
V medzimesačnom porovnaní stúpli harmonizované spotrebiteľské ceny v Grécku v marci o 1,4 %, čo ostro kontrastuje s ich februárovým znížením o 0,1 %.
Miera inflácie podľa národnej gréckej metodiky, v marci tiež dosiahla 1,7 %. Tempo jej rastu sa zrýchlilo z februárových 1,3 % a bolo najvyššie od augusta 2012. Medzimesačne neharmonizované ceny tovarov a služieb v Grécku v marci vyskočili o 1,8 % po februárovom poklese o 0,3 %.
Motorom marcového rastu spotrebiteľských cien v krajine bolo zdraženie nákladov na dopravu medziročne o 6,1 % a tiež zvýšenie cien potravín a nealkoholických nápojov o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy