S&P zvýšila Argentíne rating o jeden stupeň na B

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) zvýšila Argentíne rating o jeden stupeň na B z B-. Dôvodom je blížiaci sa koniec recesie v tretej najväčšej ekonomike v Latinskej Amerike.

Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) zvýšila Argentíne rating o jeden stupeň na B z B-. Dôvodom je blížiaci sa koniec recesie v tretej najväčšej ekonomike v Latinskej Amerike.
Zlepšenie ratingu posilní prezidenta Mauricia Macriho, ktorý musel zaviesť nepopulárne ekonomické reformy, aby dosiahol oživenie hospodárskeho rastu.
Vo vyhlásení ratingovej agentúry sa uvádza, že Argentína robí pokroky pri odstránení nerovnováhy v makroekonomike, vďaka čomu si postupne znova získava dôveru trhov.
S&P očakáva, že argentínska ekonomika sa tento rok vráti k rastu a hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa oproti minulému roku zvýši o 3 %. Inflácia, ktoré spôsobuje prezidentovi vážne problémy, by mala klesnúť na polovicu, teda na 20 %.
Mnohí analytici už zaregistrovali prvé známky zlepšenia situácie v Argentíne, ktorá v poslednom kvartáli minulého roka zaznamenala nárast HDP o 0,5 %.
S&P predpovedá krajine pokračovanie hospodárskeho rastu v nasledujúcich dvoch rokoch, ale zároveň varuje pred neistotou v súvislosti s realizáciou ekonomických plánov vlády vzhľadom na politickú situáciu v krajine.
Prezidenta Macriho, ktorý nastúpil do úradu v decembri 2015, čaká kľúčová skúška v podobe volieb, ktoré sa uskutočnia v októbri. Niektorí analytici upozornili, že ich výsledok môže ohroziť úsporné opatrenia a reformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy