Na Slovensku pôsobilo v roku 2015 takmer šesť tisíc vinohradníckych podnikov

Podľa štatistického úradu Európskej únie bolo na Slovensku v roku 2015  viac ako 12 tisíc hektárov vinohradov, pričom najviac ich bolo v regióne západného Slovenska, konkrétne 62,5 %.

Na Slovensku bolo v roku 2015 spolu takmer šesť tisíc vinohradníckych podnikov a viac ako 12 tisíc hektárov vinohradov, pričom najviac ich bolo v regióne západného Slovenska, konkrétne 62,5 %. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

V roku 2015 bolo podľa Eurostatu v EÚ 2,4 milióna poľnohospodárskych podnikov, ktoré spolu obhospodarujú 3,2 milióna hektárov vinohradov. Priemerná plocha na podnik je 1,3 hektára. Z celkového množstva 78 % tvoria vinohrady určené na produkciu hrozna, z ktorého sa vyrába akostné víno. Na akostné víno sa vzťahuje chránené označenie pôvodu a chránené zemepisné označenie.

Na Slovensku bolo z celkovej vinohradníckej plochy 98,3 % určených na akostné vína, vrátane Karpatskej perly, či Vinohradníckej oblasti Tokaj, na ktoré sa vzťahuje chránené označenie pôvodu. O toto označenie sa v súčasnosti uchádza aj červeného víno Skalický rubín.

Najväčšie územie na pestovanie viniča malo vyčlenené Španielsko, ktoré s takmer miliónom hektárov tvorilo 30 % z celkovej plochy vinohradov. Po ňom nasledovalo Francúzsko s 25 percentným podielom plochy vinohradov a Taliansko s podielom 19 % v rámci EÚ. Ďalej nasledovali Portugalsko, Rumunsko či Grécko. Slovensku patrí v rozlohe pestovania viniča v rámci európskej dvadsaťosmičky 14. miesto.

Ako ďalej z údajov Eurostatu vyplýva, najvyššiu priemernú plochu mali v roku 2015 s veľkým náskokom vinohradnícke podniky vo Francúzsku (10,5 hektára). Po nich nasledovalo Luxembursko (4,0 hektára) či Rakúsko (3,2 hektára). Slovenské vinohradnícke podniky mali v roku 2015 priemernú plochu 2 hektáre.

Súvisiace články

Aktuálne správy