Islandská ekonomika vzrástla v roku 2016 o 7,2 %

Islandská ekonomika si v poslednom kvartáli vlaňajška polepšila o 11,3 %. To bol jej najprudší nárast od obdobia spred finančnej krízy. Vysoké tempo rastu však tiež vzbudzuje obavy z prehrievania ekonomiky.
Islandská ekonomika a bankový systém v roku 2008 skolabovali. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa však v posledných dvoch rokoch opäť prudko zvýšil, k čomu prispel aj vysoký prílev turistov navštevujúcich gejzíry a trendové reykjavícke bary.
Prvý odhad islandského štatistického úradu ukázal, že HDP v posledných troch mesiacoch 2016 medziročne vyskočil o 11,3 % po 9,6-% zvýšení v 3. kvartáli. To bol najprudší nárast islandskej ekonomiky od konca roka 2007, potom však finančný systém krajiny skolaboval.
„Aj keď existujú rastúce tlaky v ekonomike, zatiaľ nevidíme signály podobného prehrievania ako pred desiatimi rokmi,“ uviedol ekonóm Islandsbanki Jon Bentsson. „Zostáva otvorenou otázkou, kam až to môže pokračovať.“
Za celý rok 2016 islandská ekonomika vzrástla o 7,2 % po 4,1-% expanzii v roku 2015.
Agentúra Standard & Poor’s v januári zlepšila rating dlhodobých záväzkov krajiny na A- z BBB+. Ako hlavné dôvody uviedla vysoký prebytok bežného účtu platobnej bilancie a nárast devízových rezerv centrálnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy