Rast spotrebiteľských cien v Číne sa vo februári prudko spomalil

Spotrebiteľské ceny v Číne pokračovali vo februári v raste, jeho tempo sa však výrazne spomalilo. Naopak, ceny výrobcov dosiahli najvýraznejší rast za posledných približne deväť rokov.
Ako uviedol čínsky štatistický úrad, po raste spotrebiteľských cien v januári o 2,5 %, čo bol najvýraznejší rast za takmer tri roky, sa ceny vo februári zvýšili medziročne len o 0,8 %. Ekonómovia počítali so spomalením rastu spotrebiteľských cien na 1,7 %.
Pod výraznejšie než očakávané spomalenie tempa rastu sa do veľkej miery podpísali ceny potravín, ktoré klesli o 4,3 %. Na porovnanie, v januári o 2,7 % vzrástli. Ceny nepotravinových produktov síce pokračovali vo februári v raste, tempo sa však mierne spomalilo. Zatiaľ čo v januári sa zvýšili o 2,5 %, vo februári to bolo o 2,2 %.
Medzimesačne spotrebiteľské ceny klesli o 0,2 %. To predstavuje prvý pokles za štyri mesiace. V januári zaznamenali rast o 1 %.
Čínsky štatistický úrad okrem toho zverejnil aj údaje o vývoji cien výrobcov. Tie zaznamenali vo februári prudké zrýchlenie rastu, pod čo sa podpísal najmä rast cien surovín. Po 6,9-% raste v januári sa zvýšili o 7,8 %, čo bol najvýraznejší rast od roku 2008. Čiastočne tak prekonali aj očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom cien producentov o 7,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy