Britská ekonomika by mala tento rok vzrásť o 2 %, to je viac, ako sa očakávalo

Britská ekonomika by mala tento rok zaznamenať omnoho rýchlejší rast, než sa pôvodne očakávalo. Na druhej strane, v ďalších troch rokoch by tempo rastu malo byť v porovnaní s pôvodným odhadom o niečo miernejšie.
Britský minister financií Philip Hammond, ktorý dnes predstavil prvý plán rozpočtu na nový fiškálny rok od júnového referenda, uviedol, že na základe údajov Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR) by britská ekonomika mala tento rok vzrásť o 2 %. To je výrazne lepšia prognóza, než OBR zverejnil v novembri, keď počítal s rastom ekonomiky len o 1,4 %. Na druhej strane, odhad je o niečo horší, než úrad zverejnil pred rokom, teda ešte pred konaním referenda. Vtedy očakával, že hrubý domáci produkt (HDP) vzrastie v roku 2017 o 2,2 %.
Čo sa týka nasledujúceho roka, tam OBR podľa Hammonda prognózu mierne zhoršil. Zatiaľ čo v novembri očakával rast ekonomiky v roku 2018 na úrovni 1,7 %, najnovšie počíta s rastom na úrovni 1,6 %. Horší než pôvodne uvádzaný odhad zverejnil OBR aj pre roky 2019 a 2020. Ešte na jeseň počítal v týchto rokoch s rastom o 2,1 %, teraz očakáva, že v roku 2019 dosiahne rast britskej ekonomiky 1,7 % a v roku 2020 to bude 1,9 %. V roku 2021 by ekonomika mala dosiahnuť rast na úrovni 2 %, čo znamená potvrdenie jesennej prognózy.
Napriek miernemu zhoršeniu prognózy pre najbližšie roky je však očakávaný vývoj britskej ekonomiky stále dostatočne optimistický. Po referende o odchode Británie z Európskej únie, ktoré sa uskutočnilo v júni minulého roka, mnohí ekonómovia očakávali prudké zhoršenie vývoja hospodárstva. Britskí spotrebitelia však podľa Hammonda pokračovali vo vysokých výdavkoch, čo ekonomike umožnilo dosiahnuť v minulom roku 1,8-% rast. To bol po Nemecku druhý najrýchlejší rast HDP v rámci veľkých ekonomík zo skupiny G7.
V poslednom období sú ale spotrebitelia opatrnejší, keďže prudký pokles kurzu libry viedol k rastu spotrebiteľských cien. V tomto smere OBR aj upravila pôvodnú prognózu. Zatiaľ čo o takomto čase pred rokom očakávala, že ako v roku 2017, tak v roku 2018 inflácia neprekročí 2 %, teraz počíta v roku 2017 s rastom spotrebiteľských cien o 2,4 % a v nasledujúcom roku o 2,3 %. Z tohto dôvodu úrad predpokladá obmedzenie výdavkov spotrebiteľov, čo pre firmy nie je dobrá správa.

Súvisiace články

Aktuálne správy