Rast spotrebiteľských cien vo Švajčiarsku dosiahol takmer 6-ročné maximum

Spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku vzrástli minulý mesiac najvýraznejším tempom za takmer šesť rokov. Oznámil to dnes švajčiarsky štatistický úrad.
Ako úrad uviedol, spotrebiteľské ceny zaznamenali vo februári medziročný rast o 0,6 %, čo v porovnaní s vývojom v januári znamená zdvojnásobenie tempa rastu. V prvom mesiaci roka sa spotrebiteľské ceny zvýšili oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 0,3 %.
Februárový výsledok predstavuje rast spotrebiteľských cien druhý mesiac po sebe, pričom tempo rastu bolo najvýraznejšie od júna 2011. Ekonómovia okrem toho očakávajú, že spotrebiteľské ceny vzrastú aj za celý rok, čo v prípade naplnenia prognózy by znamenalo prvú celoročnú infláciu od roku 2010.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Švajčiarsku zvýšili vo februári o 0,5 %. V prvom mesiaci roka zaznamenali stagnáciu. Pod februárový medzimesačný rast cien, ktorý bol najvýraznejší od marca 2012, sa podpísali najmä ceny leteniek, dovoleniek a potravín, najmä zeleniny.
„Predpokladáme, že tento rok bude v oblasti inflácie zlomový,“ povedala Sibille Dussová, ekonómka z banky UBS. Ako dodala, v tomto roku očakáva rast spotrebiteľských cien na úrovni 0,4 % a v nasledujúcom roku počíta so zrýchlením ich rastu na 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy