Hospodárstvo Slovenska v 4. kvartáli vzrástlo výraznejšie, ako bol priemer za EÚ

Ekonomika celej Európskej únie počas októbra až decembra medzikvartálne vzrástla o 0,5 % a medziročne o 1,9 %, slovenské hospodárstvo medzikvartálne posilnilo o 0,,8 % a medziročne o 2,9 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnil o 0,4 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie vzrástol o 0,5 %. Medziročne podľa sezónne upravených údajov ekonomika eurozóny v štvrtom kvartáli stúpla o 1,7 % a hospodárstvo celej EÚ posilnilo o 1,9 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská ekonomika medzikvartálne aj medziročne posilnila výraznejšie, ako bol priemer eurozóny aj celej EÚ. Medzikvartálne podľa sezónne upravených údajov vzrástla o 0,8 % a medziročne sa zväčšila o 2,9 %. V rámci členských krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, ekonomika medzikvartálne najviac vzrástla v Estónsku (1,9 %), Poľsku (1,7 %) a Litve (1,4 %). Najhoršie sa vyvíjala grécka ekonomika, ktorá medzikvartálne o 1,2 % klesla, a hospodárstvo Fínska, ktoré stagnovalo. 

Konečná spotreba domácností v eurozóne počas októbra až decembra medzikvartálne stúpla o 0,4 % a v rámci celej EÚ o 0,5 %. Hrubá tvorba fixného kapitálu v eurozóne medzikvartálne posilnila o 0,6 % a v celej EÚ o 0,4 %. Export eurozóny vzrástol o 1,5 % a export celej EÚ stúpol o 1,9 %. Dovoz eurozóny posilnil o 2 % a import celej EÚ vzrástol o 1,6 %. Konečná spotreba domácností v eurozóne k rastu ekonomiky prispela 0,2 percentuálneho bodu (pb) a v rámci celej EÚ 0,3 pb. Hrubá tvorba fixného kapitálu prispela k rastu HDP v eurozóne aj v rámci celej EÚ zhodne 0,1 pb. Bilancia zahraničného obchodu negatívne ovplyvnila rast ekonomiky eurozóny, ale podporila rast hospodárstva v rámci celej EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy