Čína zvyšuje svoj vplyv vo svete financií, má najväčší bankový sektor na svete

, financial times Foto: TASR/AP;SITA/AP

Čínsky bankový sektor čo do objemu aktív už prekonal bankový sektor eurozóny a je najväčším na svete. Rast je ale od globálnej finančnej krízy závislý na dlhovom financovaní. Vyplýva to z analýzy britského ekonomického denníka Financial Times.

Hodnota čínskeho bankového sektora tak na konci roka predstavovala viac ako 3,1-násobok veľkosti ročného hrubého domáceho produktu (HDP). V eurozóne je to 2,8-násobok.


Aktíva bánk na konci minulého roka
Čína 33 biliónov USD,
eurozóna 31 biliónov USD,
USA 16 biliónov USD,
Japonsko 7 biliónov USD.


"Skôr než dôvodom na radosť je masívna veľkosť bankového sektora v Číne signálom, že ekonomika je príliš závislá na investíciách financovaných bankami, že má problém s neefektívnou alokáciou zdrojov a tiež že je vystavená obrovským úverovým rizikám," poznamenal ekonóm Cornellovej univerzity Eswar Prasad.

Hrubý domáci produkt Číny prekonal HDP eurozóny v roku 2011, zatiaľ čo bankový sektor si musel počkať až do konca minulého roka. Oneskorenie je odrazom rastúceho "finančného prehlbovania" Pekingu, čo je termín pre rast finančného systému krajiny vzhľadom k HDP. To podporil mimoriadny rast bankových úverov od roku 2008, kedy vláda spustila agresívnu menovú a fiškálnu stimuláciu, aby utlmila dopady globálnej krízy.

Poprední svetoví lídri aj ekonómovia chválili stimulačné opatrenia v čase ich zavedenia za to, že pomohli stabilizovať globálny rast, keď boli rozvinuté krajiny v hlbokej recesii. Teraz ale prevláda názor, že stimulačné opatrenia už znamenajú významné plytvanie investíciami a že vedú k nadvýrobe v priemysle a k nebezpečnej úrovni zadlženia.

Analytici upozorňujú, že na rozdiel od rozvinutých krajín, kde si vlády požičiavajú priamo na kapitálových trhoch, miestne samosprávy v Číne sú pri financovaní projektov infraštruktúry vysoko závislé na bankových úveroch. V čínskom bankovom sektore sa vytvoril vysoký objem štátneho dlhu, čo môže skresľovať celkový obraz bankového systému v porovnaní s ďalšími krajinami.

Na druhej strane hlavné čísla podceňujú skutočný rozsah čínskeho bankového sektora. Od roku 2010 sa v krajine výrazne zvýšilo takzvané tieňové bankovníctvo, teda poskytovanie bankových finančných služieb nebankovými spoločnosťami. Tieto služby pritom často zostávajú úzko späté s bankami kvôli poskytovaniu nepriamych záruk pri úveroch bankami, ale do súvahy bánk sa nepremietnu.

Súvisiace články

Aktuálne správy