Inflácia v Nemecku vo februári zrýchlila viac, ako sa čakalo

Tempo rastu inflácie v Nemecku sa vo februári zrýchlilo viac, ako ekonómovia predpovedali a dosiahlo najvyššiu úroveň od polovice roka 2012. Prekročilo dokonca cieľovú hranicu Európskej centrálnej banky, ktorou je inflácia na úrovni 2 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu spolkového štatistického úradu Destatis.
Podľa štatistík index spotrebiteľských cien v Nemecku vo februári 2017 vzrástol medziročne o 2,2 % po januárovom zvýšení o 1,9 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpne o 2,1 %.
Februárová miera inflácie je najvyššia od augusta 2012, keď tiež dosiahla 2,2 %. Vyššiu infláciu malo Nemecko naposledy v novembri 2011, a to 2,4 %.
Motorom rastu februárovej inflácie bolo zdraženie energií až o 7,2 % (5,9 % v januári) a potravín o 4,4 % (po 3,2-% zvýšení).
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v najväčšej ekonomike eurozóny vo februári zvýšili o 0,6 %, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka vo februári vzrástol medziročne o 2,2 % a medzimesačne o 0,7 %.
Analytici pozorne sledujú vývoj cien v Nemecku, pretože im signalizuje, ktorým smerom sa vydá inflácia v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy