Konkurzov a reštrukturalizácií vo firmách ubudlo, osobné bankroty výrazne rastú

Počet konkurzov a reštrukturalizácií na Slovensku klesol vlani na najnižšie číslo za posledné tri roky.

Počet konkurzov a reštrukturalizácií na Slovensku klesol vlani na najnižšie číslo za posledné tri roky. V konkurze skončilo 595 spoločností, čo oproti roku 2014 predstavuje pokles približne o pätinu. V reštrukturalizácii sa ocitlo 65 firiem, pričom pred tromi rokmi ich bolo o tretinu viac. Vyplýva to z prieskumu dátovej spoločnosti Bisnode Slovensko.
Dôvodov tohto vývoja je podľa nej niekoľko. „Pod nižšie čísla sa podpísala lepšia kondícia slovenskej ekonomiky, a teda aj ekonomiky podnikov, čo vidíme už niekoľko mesiacov. No rovnako k tomu prispela aj novela zákona o konkurzoch a reštrukturalizáciách,“ uviedol konzultant spoločnosti Milan Seliak.
Ide o novelu zákona, ktorá bola prijatá ako reakcia na reštrukturalizáciu firmy Váhostav ešte v roku 2015. „Tá mala zaistiť, že spoločníci i štatutári budú niesť viac zodpovednosti za ekonomický stav spoločnosti. Trh tak mala očistiť od firiem, ktoré by reštrukturalizáciu mohli využiť ako jednu z legálnych možností odpísania dlhov,“ pripomenul Seliak.
Údaje Bisnode ukazujú, že počet reštrukturalizácií klesol výrazne. V roku 2014 ju využilo 97 firiem, o rok neskôr 79 a minulý rok to už bolo len 65 spoločností.
Pomôcť by však podľa Seliaka mohla aj ďalšia novela tohto zákona, ktorá nadobúda účinnosť dnes. „Tá napríklad zavádza, že ak dlžník nebude schopný veriteľom v reštrukturalizácii ponúknuť minimálne polovicu dlžnej sumy a nedohodnú sa inak, dlžník pôjde do konkurzu. Okrem iného tiež bude platiť, že výber správcov bude náhodný, čím sa eliminujú možné väzby reštrukturalizačných správcov a dlžníkov,“ priblížil.
Najviac konkurzov a reštrukturalizácií bolo v roku 2016 v Bratislavskom kraji, a to 161. Nasledoval Košický (98) a Prešovský (90) kraj. „Je to dané najmä počtom spoločností, ktoré v okolí Bratislavy či Košíc podnikajú. Čo sa týka Prešovského kraja, tam zrejme situáciu ovplyvnila aj slabšia ekonomická sila. Zaujímavosťou je, že najmenej konkurzov a reštrukturalizácií bolo vlani v Trenčianskom a Nitrianskom kraji, a to len 52 v oboch prípadoch,“ zhodnotil Seliak.
Najčastejšie v konkurzoch a reštrukturalizáciách končili spoločnosti s ručením obmedzeným, živnostníci a akciové spoločnosti. V konkurze vlani skončilo 350 eseročiek, 181 živnostníkov a 30 akcioviek, v reštrukturalizácii sa ocitlo 47 eseročiek, deväť akcioviek a sedem živnostníkov.
Vzrastajúcu tendenciu však majú podľa prieskumu osobné bankroty. Za posledné tri roky na Slovensku zbankrotovalo 2031 fyzických osôb, pričom iba v minulom roku ich bolo 787, v roku 2014 osobný bankrot využilo 576 občanov. „Predpokladáme, že v tomto roku sa ich počet ešte zvýši, keďže nový zákon o konkurzoch a reštrukturalizáciách osobné bankroty ešte zjednoduší,“ uzavrel Seliak.

Súvisiace články

Aktuálne správy