Počet nových nezamestnaných v USA sa mierne zvýšil

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich o podporu minulý týždeň stúpol o 5 tis. na sezónne upravených 239 tisíc.

WASHINGTON 16. februára (SITA, AP) – Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátne dávky, minulý týždeň mierne stúpol. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o podporu stúpol o 5 tisíc na sezónne upravených 239 tisíc. Menej volatilný štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných sa zvýšil o 500 na 245 250. Počet nových nezamestnaných v USA je už 102 týždňov po sebe pod hranicou 300 tisíc. Ide o najdlhšie obdobie od roku 1970.

Americkí zamestnávatelia v januári vytvorili 227 tis. nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti sa minulý mesiac mierne zvýšila, a to na 4,8 percenta, ale stále zostala na úrovni, ktorú americký Federálny rezervný systém (Fed) považuje za plnú zamestnanosť. Jeho šéfka Janet Yellenová tento týždeň signalizovala presvedčenie členov Fed-u, že centrálna banka sa blíži k dosiahnutiu svojich úloh. Cieľom Fed-u je maximálna zamestnanosť a medziročná inflácia na úrovni 2 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy