Americkým bankám sa darí, ceny akcií výrazne ožili

, Bespoke Investment Group;FX street Foto: SITA/AP

Časť finančného trhu, v ktorej prevláda Trumpom vyvolaný optimizmus, sú akcie amerických bánk. V prvom rade sa nemusia obávať zvýšenej regulácie finančného trhu, ktorú Republikáni nastupujúci do vedenia oboch komôr parlamentu zásadne odmietajú. Pozitívne faktory sú ale aj makroekonomické.

S výhľadom vyšších vládnych výdavkov a rastúcej inflácie sa zvýšili výnosy dlhopisov, ktoré určujú benchmark pre všetky poskytované úvery. A tých záujemcov o úvery asi bude dosť. Spotrebiteľská dôvera vedená Trumpovským optimizmom vyskočila na 15-ročné maximá, takže pôžičky na kreditných kartách aj hypotékach sa budú točiť vo veľkom, spoločnosti sa tiež chystajú investovať.

Na druhej strane by sa banky už mali začať báť zvyšovania úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. Dnes je likvidity vďaka kvantitatívnemu uvoľňovaniu vo finančnom systéme dostatok a tým pádom sa nemusia predháňať pri odchytávaní zákazníkov a ponúkať im vyššie úroky. Naopak nulový úrok na bežných účtoch môžu pohodlne pretaviť na 0,75% v centrálnej banke. Americké bankové inštitúcie sa tak pre nasledujúce roky môžu tešiť zo zvýšenej marže, nižšej regulácie a z vysokého dopytu po svojich produktoch.

Akcie veľkých amerických bánk Goldman Sachs, JPMorgan Chase a Wells Fargo sú na historických maximách. Akcie bánk Morgan Stanley, Bank of America a Citigroup výrazne ožili z nedávnych lokálnych miním, k úrovniam z predkrízových rokov ale stále majú ďaleko. Súhrnná trhová kapitalizácia veľkej americkej bankovej šestky sa už dostala nad úroveň z predkrízového obdobia. Dosiahla 1,197 bilióna dolárov, pred krízou to bolo 995 miliárd dolárov a po prudkom prepade z roku 2008 len 179 miliárd dolárov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy