Rast francúzskej ekonomiky by sa v 1. kvartáli mal mierne spomaliť

Francúzska ekonomika by v 1. kvartáli tohto roka mala v porovnaní s posledným štvrťrokom 2016 vzrásť o niečo pomalšie. Uviedla to francúzska centrálna banka, ktorá dnes zverejnila svoj prvý odhad.
Podľa centrálnej banky by hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska mal v prvých troch mesiacoch tohto roka vzrásť medzištvrťročne o 0,3 %. Ak sa odhad potvrdí, bude to znamenať mierne spomalenie, keďže za 4. štvrťrok 2016 vzrástla francúzska ekonomika o 0,4 %.
V porovnaní s 3. kvartálom sa tak tempo rastu na záver minulého roka zdvojnásobilo, keď v období od júla do konca septembra vzrástol HDP Francúzska o 0,2 %. K zrýchleniu rastu prispelo viacero faktorov, na jednej strane to boli výdavky spotrebiteľov, na druhej firemné investície a export.
Ani zrýchlenie na konci roka však nedokázalo zabezpečiť, aby rast za celý rok 2016 prekonal tempo rastu v predchádzajúcom roku. Po úprave o počet pracovných dní zaznamenala francúzska ekonomika v minulom roku rast o 1,1 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku dosiahol rast 1,2 %. Na neupravenej báze vzrástla ekonomika v minulom roku o 1,2 %, v roku 2015 predstavoval rast 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy