Spoločnosť BP takmer zdvojnásobila zisk

Základný zisk ropného gigantu za október až december 2016 vzrástol na 400 mil. USD z úrovne 196 mil. USD v rovnakom období predchádzajúceho roka

LONDÝN 7. februára (SITA, AP) – Britský ropný gigant BP v štvrtom kvartáli takmer zdvojnásobil svoj zisk. Ako spoločnosť oznámila v utorok, jej základný zisk bez zohľadnenia jednorazových položiek a zmien hodnoty zásob za október až december 2016 vzrástol na 400 mil. USD z úrovne 196 mil. USD v rovnakom období predchádzajúceho roka. Čistý zisk bol vo výške 497 mil. USD po strate 3,31 mld. USD v poslednom kvartáli 2015.

Generálny riaditeľ firmy Bob Dudley konštatoval, že firma dosiahla v náročných podmienkach presvedčivé výsledky. Ropné firmy vo svete predávajú aktíva a znižujú náklady, aby sa prispôsobili nízkym cenám komodity. Cena ropy Brent, ktorá slúži ako referenčná pre obchodovanie na svetových trhoch, vlani klesla na 12-ročné dno 44 USD za barel.

BP v štvrtom kvartáli tiež zaevidovala dodatočné náklady vo výške 799 mil. USD súvisiace s haváriou v Mexickom zálive, kde v roku 2010 po explózii ropnej plošiny Deepwater Horizon nastal masívny únik ropy. Celková suma nárokov, ktoré si doteraz súdnou cestou uplatnili jednotlivci, firmy a regulačné úrady, sa tak vyšplhala na 62,6 mld. USD. 

Súvisiace články

Aktuálne správy