Ceny ropy na konci týždňa vzrástli

Ceny ropy v závere tohto obchodného týždňa vzrástli. Trhy tak zareagovali na sankcie USA proti Teheránu za skúšku iránskej balistickej rakety stredného doletu. Aj dobré správy z amerického trhu práce, na ktorom v januári pribudlo vyše 200.000 nových pracovných miest, podporili ceny ropy. Signalizujú totiž, že dopyt po komodite v USA by sa mal zvýšiť.
Administratíva prezidenta Donalda Trumpa po skúške balistickej rakety stredného doletu, ktorú Irán uskutočnil uplynulú nedeľu, uvalila sankcie na 13 iránskych občanov a 12 spoločností. Irán pritom patrí medzi desať najväčších svetových producentov ropy.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci uzavrel v piatok (3. 2.) obchodovanie pri cene 53,83 USD (50,12 eura). To je o 29 centov alebo 0,5 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Za celý týždeň kontrakt zdražel o vyše 1 %.
Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa v piatok zvýšila o 25 centov na 56,81 USD za barel. Za týždeň stúpla cena Brentu o zhruba 2 %, čo je jej prvé výraznejšie týždňové zdraženie v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy