Kde za svoje peniaze dostanete viac: 7 najlacnejších miest pre život v Európe

, Glassdoor Economic Research Foto: thinkstock;TASR/AP

Hľadáte miesto, kde nebudete mať problém nájsť si prácu a dokážete si zabezpečiť slušnú životnú úroveň? Platy sa v jednotlivých krajinách líšia, ale myslite na to, že vyššia mzda nemusí automaticky znamenať aj lepší život.

V správe Glassdoor nazvanej "Ktoré krajiny v Európe ponúknu najlepšiu životnú úroveň?," sú krajiny zoradené na základe indexu životných nákladov. Je to príjem versus, to, koľko peňazí potrebujete na nákup štandardného koša tovarov a služieb v rôznych krajinách, vrátane potravín, stravovania v reštaurácii, dopravy, verejných služieb či nájomného.

Pozrime sa, ktoré mestá patria na základe prieskumu Glassdoor k najlacnejším v Európe.

7. Barcelona
Siedma najľudnatejšia mestská oblasť v Európskej únii. Dokáže priťahovať odborníkov aj turistov z celého sveta. Životné náklady sú stále nízke v porovnaní s platmi.

6. Lisabon
Podľa Glassdoor je priemerná nominálna mzda v Portugalsku len asi 15 500 eur, ale miestne nízke  životné náklady znamenajú, že priemerný obyvateľ mesta nebude mať hlboko do vrecka.

5. Atény
Krajinu otriasla masová nezamestnanosť aj utečenecká kríza. Ale ak si dokážete nájsť prácu, Atény sú miestom, kde sa dá celkom lacno žiť.

4. Tallinn
Životné náklady v meste sú neuveriteľne nízke. A vzhľadom k politickému a finančnému kapitálu Estónska, platy budú stúpať.

3. Thessaloniki
Druhé najväčšie mesto v Grécku sa rozprestiera pri mori. Je to hlavný dopravný uzol krajiny, čo poskytuje množstvo pracovných miest. Rovnako sa mesto považuje za turistický hotspot, vďaka množstvu múzeí a historických pamiatok.

2. Porto
Štúdia Glassdoor tvrdí, že život v druhom najväčšom meste Portugalska je zhruba o70 % lacnejší, než život v New Yorku.

1. Tartu
Prekrásne mesto, druhé najväčšie v Estónsku, je považovaný v krajine za zdroj "intelektuálneho kapitálu".  Práve tu totiž sídli najstaršia a najznámejšia univerzita krajiny, University of Tartu.

Kúpna sila obyvateľov Slovenska dosahuje necelých 60 percent priemeru Európy. Ukázala to štúdia spoločnosti GfK. Dohnať vyspelejšie európske krajiny sa nám zrejme v najbližšej budúcnosti nepodarí, hoci sme na tom stále o niečo lepšie ako väčšina ďalších krajín stredo a východoeurópskeho priestoru. 

 Úroveň kúpnej sily na obyvateľa v Európe
 krajina Index 2016 (percento európskeho priemeru)
 1. Lichtenštajsko 460,9
 2. Švajčiarsko 309,4
 3. Luxembursko 221,2
 4. Nórsko 204
 5. Island 177,5
 21. Slovinsko 75,2
 23. Estónsko 61,1
 24. Slovensko 59,9
 26. Česká republika 56,8

Súvisiace články

Aktuálne správy