Inžinierske stavby, a. s., Košice by mali ukončiť rok 2003 so ziskom 50 mil. Sk

Košice 26. decembra (TASR) – Inžinierske stavby (IS), a.s., Košice, by mali podľa predbežných výsledkov ukončiť hospodárenie v roku 2003 s hrubým ziskom 50 miliónov Sk.

Výkony stavebných prác uskutočnených vlastnými pracovníkmi by sa mali pohybovať okolo hodnoty 1,7 miliardy Sk, celkové výnosy by sa mali priblížiť k 3 miliardám Sk. TASR to uviedol finančný riaditeľ akciovej spoločnosti Štefan Tarášek.

Hospodárenie firmy podľa jeho slov na začiatku roka 2003 poznačili poveternostné vplyvy, ktoré v zimných mesiacoch výrazne znížili výkony. V ďalšom priebehu roka sa zintenzívnením marketingovej činnosti podniku podarilo nájsť využitie strojných a dopravných kapacít a tým aj pracovných síl v dostatočnej miere na zabezpečenie primeranej výkonnosti a efektívnosti.

Najväčšie objemy stavebných prác spoločnosť realizovala na diaľničných stavbách súvisiacich s odovzdaním tunela Branisko, a to Fričovce obchvat a Beharovce-Branisko. Odovzdaný do užívania bol aj diaľničný privádzač Žilina. Výrazne pokročili práce na diaľničnom úseku Važec-Mengusovce, na stavbe križovatky Prešovská-Sečovská v Košiciach, výstavbe automobilky PSA v Trnave a na predajni Lídl v Košiciach.

V budúcom roku sa najdôležitejšími stavbami stanú diaľničné úseky Ladce-Sverepec s ročným objemom stavebných prác 637 miliónov Sk a Važec-Mengusovce so stavebnými prácami v ročnej hodnote 500 miliónov Sk. Ďalej to bude križovatka Prešovská-Sečovská v Košiciach s ročnými prácami za 300 miliónov Sk a nádržový blok Kapušany II za 300 miliónov Sk.

V roku 2004 spoločnosť ráta s vývozom stavebných kapacít do Maďarskej republiky, pričom na rekonštrukcii cestnej siete tam chce prestavať približne 800 miliónov Sk.

Najvýznamnejšie vlastné investície Inžinierskych stavieb smerovali v roku 2003 do zlepšenia pracovných podmienok zamestnancov výstavbou zariadenia staveniska Mengusovce a Vysoká nad Uhom v hodnote takmer 18 miliónov Sk. Do ekologizácie životného prostredia, konkrétne do olejového hospodárstva, spoločnosť investovala 1 milión Sk, do modernizácie obaľovacej súpravy Čoltovo ďalších 3,8 milióna Sk. Stroje, zariadenia a dopravné prostriedky firma obstarala v celkovej hodnote 58,1 milióna. Sk. Investície formou leasingu predstavovali 21 miliónov Sk.

Počet zamestnancov Inžinierskych stavieb nezaznamenal v priebehu roka 2003 výraznejšie výkyvy a priemerný prepočítaný stav pracovníkov nepresiahne 1 660.

Súvisiace články

Aktuálne správy