Austrália má novinku, bankovku s animáciou

, BBC,ABC Foto: YT/robart jackson

Austrália svoju najnovšiu bankovku zaradila do obehu 1. septembra, má jednu novú funkciu, vďaka ktorej pomôže zrakovo postihnutým.

Nová päťdolárová austrálska bankovka je čiastočne priesvitná a z určitých uhlov na nej možno vidieť letiaceho vtáka hýbajúceho krídlami. Predovšetkým ale obsahuje nový hmatový prvok, ktorý uľahčuje život nevidiacim, informoval server BBC.

"Prvýkrát v histórii budú môcť ľudia, ktorí nevidia, alebo majú silné zrakové postihnutie, vziať bankovku a hneď vedieť, ktorá to je," hovorí Bruce Maguire z organizácie Vision Australia.

Podnet na dizajn novej bankovky vzišiel od tínedžera Connora McLeoda, ktorý je od narodenia nevidiaci a jeho matky. Spoločne sa sťažovali, že súčasné austrálske bankovky od seba nevidiaci ťažko rozoznávajú. V petícii nazbierali vyše 57 tisíc podpisov a presvedčili tamojšiu centrálnu banku, že nadišiel čas na zmenu. "Už sa nebudem musieť jednoducho spoliehať na to, že mi správne vydali," povedal McLeod. "Nahmatám si značenie na bankovkách a ozvem sa v prípade, že mi zle vydali pri platení. A viem si povedať: dokážem to!"

V súčasnosti sa zrakovo postihnutí mohli spoliehať len na ostatných, niektorí používajú špeciálny prístroj, alebo aplikáciu v smartfóne, čo ale podľa správy z ABC News je v rušnom obchode nešikovné riešenie.

Nová bankovka má dve vyvýšené  bodky na oboch svojich dlhších stranách, čo umožňuje zrakovo postihnutým správne určiť jej hodnotu. Je to po prvý krát, čo sa niečo podobné objavuje na austrálskej mene, čo sa považuje za zásadný prielom. Táto zmena by mala pomôcť 360 000 Austrálčanov.

Svetové meny tento problém riešia rôzne. V niektorých krajinách majú bankovky napríklad každá rôznu veľkosť, iné uprednostňujú hmatové značky. Euro používa hĺbkotlač, vytvára reliéfne značky, ktoré možno nahmatať. Od budúceho roka chce Bank of England hmatové značky na nových 10 a 20 librových bankovkách. Treba však povedať, že hmatový vnem pri bankovkách, ktoré už niekoľkokrát prešli obehom, sa postupne stráca. Pri väčšom opotrebení bankovky nakoniec zmizne úplne.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy