V ekonomike USA v júni pribudlo 287 tis. nových miest

Miera nezamestnanosti v krajine minulý mesiac stúpla z úrovne 4,7 % na 4,9 %, ale ide o výsledok toho, že viac ľudí si začalo hľadať prácu.

Americkí zamestnávatelia v júni vytvorili 287 tis. nových pracovných pozícií. Toto tempo naznačuje, že ekonomika USA sa zotavuje zo spomalenia v úvode tohto roka. Miera nezamestnanosti v krajine minulý mesiac stúpla z úrovne 4,7 % na 4,9 %. Rast miery nezamestnanosti je však výsledkom toho, že viac Američanov si začalo hľadať zamestnanie, čo sa považuje za znak rastúcej dôvery v súvislosti s ich perspektívou.

Rast počtu nových pracovných miest zvyšuje nádeje, že ekonomika USA, ktorá opakovane odolala slabosti v zahraničí, možno bude schopná naďalej posilňovať, hoci zvyšok sveta spomaľuje. „Je to jasne pozitívna správa po znepokojujúcom spomalení v predošlých mesiacoch,“ uviedol Andrew Hunter, ekonóm Capital Economics.

V priemyselnom odvetví pribudlo 14 tis. pracovných miest. Sektor podnikateľských služieb vytvoril 38 tis. nových pozícií, v maloobchode vzniklo takmer 30 tis. nových miest a počet zamestnancov v zdravotníctve stúpol o vyše 58 tisíc. Priemerná mzda v USA sa v júni tiež zvýšila. Medziročne stúpla o 2,6 %, čo bol najlepší rast od decembra. Tempo jej rastu je však stále pod dlhodobou úrovňou 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy