Poľnohospodári a potravinári chcú zahrnúť do štatistík aj údaje za obchod

Členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka, Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ), Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR požadujú sprehľadnenie hodnoty potravín v celom potravinovom reťazci, teda od prvovýrobcov, cez spracovateľov až po obchod. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
O tejto požiadavke na zmenu súčasného stavu informovali zástupcovia MPRV SR a Slovenského mliekarenského zväzu Štatistický úrad (ŠÚ) SR a predstaviteľov obchodných reťazcov počas oficiálneho rokovania, ktoré sa uskutočnilo 27. júna 2016 v Bratislave.
V súčasnosti sa rozsah štatistických údajov v oblasti produkcie, predaja tak v množstvách, ako aj v hodnotovom vyjadrení v prípade mlieka, mliečnych výrobkov, hydiny a bravčového mäsa povinne zisťuje u prvovýroby a spracovateľov, a to na mesačnej báze. Databáza v rámci maloobchodu však chýba. Naviac, rôzne prezentácie, napríklad podielu domácich potravín na pultoch maloobchodu, ktoré sú z rôznych zdrojov a použitím rôznych zisťovacích metodík, vnášajú do hodnotenia pozície slovenských potravín zmätok a sú nejednotné.
Slovenskí poľnohospodári a potravinári preto volajú po detailnom a jednotnom postupe štatistického zisťovania skupín potravinových výrobkov v množstvových a hodnotových ukazovateľoch, ktoré majú byť zisťované v rámci maloobchodných prevádzok. Predkladateľom tejto požiadavky je MPRV SR. Požiadavka vychádza zo záverov pracovnej skupiny zriadenej ministerstvom na riešenie súčasnej odbytovej krízy v agropotravinárskom sektore. Jej schválenie je pre slovenských prvovýrobcov a spracovateľov dôležité aj preto, že sú neustále konfrontovaní s následkami prehlbujúcej sa odbytovej krízy v sektore.
Údaje za maloobchod by sa mali zisťovať v rozsahu, ktorý už dlhodobo funguje v prvovýrobe a v spracovateľskom sektore. Zmena v zisťovaní štatistík, teda kompletná databáza hodnoty potravín od prvovýrobcov, cez spracovateľov až po obchod by mala priniesť jasný a nespochybniteľný prehľad tvorby hodnoty v sledovaných potravinách a jej prerozdelenia v celom reťazci.
Predkladatelia návrhu sú presvedčení, že príde k celkovému zníženiu nákladov, pretože ŠÚ SR nebude musieť vykonávať nákladné zisťovanie spotrebiteľských cien pri navrhovaných potravinách. Na druhej strane sa súčasne zvýši kvalita dát, pokiaľ ide o reálne spotrebiteľské ceny.
Štatistická rada, ktorá je poradným orgánom predsedníčky ŠÚ SR, bude zasadať 30. júna 2016 a má prerokovať návrhy nových štatistických sledovaní až do roku 2017. Zmeny, ktoré navrhuje MPRV SR spolu so slovenskými poľnohospodármi a potravinármi, majú byť ich súčasťou.
„Aktéri tejto iniciatívy pevne veria, že dobre mienená myšlienka zahrnúť do štatistických výkazov aj obchod, ktorá by vniesla transparentnosť do štatistických zisťovaní, sa stretne s pochopením aj na úrovni ŠÚ SR a tento návrh štatistický úrad podporí. Práve zlepšenie transparentnosti je totiž základom pre vyrovnanie vzťahov v dodávateľských reťazcoch aj na úrovni štátov Európskej únie,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy