Pre a proti: Zlato ako jediná istota v časoch neistých, alebo prečo by vás vôbec nemalo zaujímať

, Alphatrends;Zlaťáky.cz Foto: thinkstock;SITA/AP

V súčasnej neistej ekonomickej situácii a vývoji na finančných trhoch je veľmi ťažké nájsť prostriedok, ktorý prinesie investorom určité zhodnotenie. Je dôležité, aby dané aktívum bolo bezpečné a nedochádzalo k veľkým výkyvom a prípadným stratám. Zlato ako investičný nástroj jedni milujú a druhí zatracujú. Vy patríte do ktorej skupiny?

Milovníci žltého kovu vyzdvihujú dlhodobý rastový trend jeho ceny a negatívnu koreláciu s cenami akcií. Dnes, keď akciový trh vstúpil do medvedieho trendu a trh s ropou atakuje ďalšie nové minimá, nie je vôbec jednoduché nájsť takú skupinu aktív, do ktorých je možné investovať, bez toho aby človek prišiel o určitú mieru istoty. Zlato, ako je známe, ťaží z neistoty, a tá sa teraz v globálnom svete opäť prejavuje naplno. Je tiež zrejmé, že rok 2016 začal v porovnaní s inými aktívami a komoditami pre zlato veľmi dobre.

So zvýšenými intervenciami centrálnych bánk prišlo obdobie zadlžovania, tlačenie peňazí a približovanie sa k prahom globálnych finančných kríz. Rast aktív centrálnych bánk k HDP všetkých hlavných svetových ekonomík stále pokračuje. S ďalším čerstvým kolom kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré bolo oznámené v Japonsku a Európskej únii, sa zdá, že toto šialené tlačenie a zvyšovanie peňažnej zásoby nebude mať koniec.

Svetová ekonomika je ako na ihlách, menové vojny medzi národmi sa rýchlo vyhrocujú. Hovorí sa o odchode Veľkej Británie z EÚ, referendum s touto otázkou bude 23. júna.  Únia, ako spoločenstvo sa pohybuje na klzkom svahu a môže byť dejiskom ďalšej veľkej krízy. To je len pár udalostí, ktoré hýbu svetom a neistoty, ktoré vyvolávajú, nahrávajú do kariet žltému kovu.

Slávny komoditný guru Jim Rogers často uvádza, že americký dolár je veľmi zlá investícia. Miliardár a investor Stanley Druckenmiller vidí zlato ako "beh na dlhú trať" s úspešným cieľom. Neverí euru ani akciám. Pozrime sa ale na zlato aj z opačnej strany. Nasledujúcich päť argumentov na vás vychrlia odporcovia blysknúcich sa zliatkov a "papierového" zlata.

Nepredvídateľné pohyby ceny
Z pohľadu volatility nie je veľký rozdiel medzi zlatom a akciami alebo menami, aspoň v kratších horizontoch. Oproti akciám má ale zlato tú nevýhodu, že sa s ním obchoduje 24 hodín denne, takže jednoducho nie je možné, aby ste vedeli o všetkom, čo sa s jeho cenou deje. Pokiaľ ale trpíte chronickou nespavosťou, chcete celý deň tráviť pred monitorom a máte radi hazard, je pre vás zlato ideálne.

Reakcia na ekonomické dáta
Asi nemôže byť pochýb o tom, že pre drobných investorov je oveľa jednoduchšie zostavovať portfólio z akciových titulov na základe fundamentálnej analýzy než nepretržite vyhodnocovať ekonomické dáta, sledovať vyjadrenia politikov a centrálnych bankárov a udržiavať sa v obraze ohľadom geopolitiky. Všetky tieto faktory totiž cenou zlata hýbu, a nie práve zanedbateľne.

Zlato nič nenesie a nič nevie
Keď držíte akcie, ste spoluvlastníkmi konkrétnej spoločnosti a hodnota vášho podielu sa mení s tým, ako sa danej firme darí. Zlato nič také neponúka. Je to len hlúpy kov, ktorý negeneruje žiadny výnos a ani v priemysle nemá extra veľké využitie. V bežnom živote si navyše za zlato nič nekúpite. Likvidita fyzického zlata je síce uspokojivá, likvidite akcií sa ale nemôže rovnať.

Mystifikácia zlata
Pre istú skupinu „investorov“ je žltý kov takmer náboženstvom, sú to väčšinou apokalyptickí vizionári ohlasujúci skorý pád globálneho finančného systému. Ľudia, ktorí držia zlato len preto, aby boli pripravení na kolaps bankového systému a koniec papierových peňazí, majú možno dobrý pocit, že ich nič nemôže prekvapiť, na zlato ale v tom prípade nepozerajú ako na investíciu. Navyše nikto nevie, kde berú onú istotu, že by sa zlato po kolapse globálneho finančného systému stalo všeobecne uznávaným platidlom.

Aj zdanlivo bezpečný prístav môže zasiahnuť vlnobitie
Zlato je investormi často označované ako bezpečný prístav. Kupujúci tak na trhu so žltým kovom úradujú predovšetkým v časoch neistoty. Komodity vrátane zlata sú určite vhodným diverzifikačným nástrojom, ktorý môže portfólio postrčiť vyššie, na druhej strane ale nikto nezaručí, že zlato nemôžu zasiahnuť výpredaje. Stačí sa pozrieť, čo sa s cenou žltého kovu dialo v niekoľkých posledných rokoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy