Morgan Stanley: Ako by svet vyzeral bez ropy

, businessinsider Foto: SITA

Spolu so spomalením Číny, je takmer neutíchajúci rozruch okolo poklesu ceny ropy za uplynulý rok a pol nepochybne najväčším príbehom, ktorý znepokojuje globálne trhy.

Cena najdôležitejšej komodity sveta klesla na okolo 30 dolárov za barel z maxima vo výške 114 dolárov v polovici roka 2014. Stačilo 18 mesiacov a medziročný prepad dosiahol až 70 %. SJe to viac než stresujúce. Obavy z globálnej recesie netají ani notoricky medvedí ekonóm Albert Edwards, ten sa ešte minulý mesiac vyjadril, že veci sú nastavené tak, že prípadný obrat bude naozaj bolestivý.

Ale ako by globálna ekonomika vyzerala dnes, ak by sme ignorovali prepad cien ropy? Analytici Morgan Stanley, na čele s Andrew Listym, sa pokúsili odpovedať na túto otázku. V správe s názvom "Svet bez ropy," sa zaoberajú tým, aký výkon by podávala globálna ekonomika, ak by sme jednoducho ignorovali dopad ropy.

Analytici v podstate tvrdia, že spôsob, akým ropa podporuje trhy, je vlastne len prehnaná reakcia. Morgan Stanley  píše, že sledovanie pohybu ropy na trhu každú hodinu je prehnané, ale zároveň pripúšťa, že jej miesto v širšej makro debate zostáva zásadné. Nedávna volatilita trhu je z časti poháňaná aj obavami, že priemyselná výroba, firemné zisky, rozvaha a inflácia sú náchylné k nečakanému obratu. Ropa často hrá dôležitú úlohu, prečo veci vyzerajú tak, ako ich dnes vidíme. Triedy ceny aktív sú teraz plošne v korelácii s cenou ropy a dosahujú jednu  zo svojich najvyšších úrovní za takmer dva roky. Čím vyššie je krivka, tým viac sa ropa podieľa na cene iných aktív.

V USA v posledných mesiacoch priemyselná výroba klesá znepokojujúcou rýchlosťou, niektorí ju považujú za ukazovateľ potenciálnej recesie, ale ak z údajov odstránime energetický sektor poháňaný ropou,  vyzerajú zrazu veci omnoho ružovejšie.

Poznámka zdôrazňuje, že ropa a trhy sa pohybujú spoločne, pretože ich poháňajú podobné veci: obavy z rastu, nedostatok ochoty riskovať, a vytrvalo silný dolár.

Pokiaľ ide o ľudí na svetových trhoch, tí sú práve teraz znepokojení spomalením rastu ziskov veľkých spoločností, čo je ale do značnej miery spôsobené prepadom cien ropy. Morgan Stanley k tomu dodáva: bežne počujeme, že firemné zisky nespĺňajú očakávania, ale presnejšie by bolo povedať, že zisk z komoditného sektora sa rúca, zatiaľ čo zisky pre zvyšok trhu zaznamenávajú mierny rast.

Analytici Morgan Stanley tiež upozorňujú, že ak budeme ignorovať dopad energetického a potravinárskeho odvetvia na jadrovú infláciu v USA, Japonsku a Európe, v skutočnosti vidíme v ostatných mesiacoch slušný rast.

Podčiarknuté a zhrnuté: bez ropy, alebo skôr bez celého komoditného sektora, by bola globálna ekonomika v podstatne lepšej kondícii, než je teraz. Je zrejmé, že toto všetko je len špekulácia vzhľadom na to, že tu ropu máme a má aj obrovský vplyv na globálnych trhoch. Ale inak je to celkom zaujímavý experiment.

Súvisiace články

Aktuálne správy