Prieskum: Lekársky vyšetrenie v zahraničí? Viac ako polovicu Slovákov zaujíma výška preplatenej sumy

, TNS Foto: photl

Za lekárskym ošetrením do inej krajiny EÚ by boli ochotné vycestovať až dve pätiny Slovákov, hlavne kvôli ošetreniu, ktoré u nás nie je dostupné.

V roku 2011 prijali Európsky parlament a Európska rada smernicu o právach pacientov uplatniť si zdravotnú starostlivosť v ktorejkoľvek krajine EÚ. Cieľom tejto smernice bolo určiť jasné pravidlá a poskytnúť pacientom spoľahlivé informácie o prístupe a o preplatení nákladov na zdravotnú starostlivosť poskytnutú v inej krajine EÚ tak, aby sa splnili očakávania pacientov na najvyššej úrovni.

Táto smernica vstúpila do platnosti 25.10.2013 vo všetkých členských krajinách EÚ. „Právo vycestovať za lekárskym ošetrením do ktorejkoľvek krajiny EÚ je pre občanov veľkým prínosom. Slovenským pacientom otvára dvere k väčšej informovanosti, konzultáciám so širším okruhom odborníkov, ako aj iným spôsobom liečby, ktoré napríklad v domovskej krajine nie sú dostupné. Touto legislatívou dáva EÚ svojim občanom príležitosť nájsť pre seba tú najvhodnejšiu liečbu a možnosť vybrať si, kde sa jej podrobia,” uviedol Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Európska komisia zrealizovala v tejto súvislosti v októbri minulého roka prieskum, aby tak posúdila situáciu ohľadom vnímania cezhraničnej zdravotnej starostlivosti po zavedení smernice. Do prieskumu sa v 28 krajinách EÚ zapojilo celkovo 27 868 respondentov, z toho 1 038 Slovákov. Na Slovensku uskutočnila zber dát agentúra TNS Slovakia. Z prieskumu vyplynulo, že lekárske ošetrenie v inej krajine Európskej únie absolvovalo za ostatných 12 mesiacov iba 5 % obyvateľov Slovenska (z toho 3 % plánovane a 2 % neplánovane). Najviac do zahraničia za lekárskym ošetrením cestujú Luxemburčania (16 %), Taliani (12 %) a Maďari (10 %). Naopak, najmenej Bulhari (1 %), Nemci, Gréci, Estónci a Briti (všetky národy po 2 %).

Za lekárskym ošetrením do inej krajiny EÚ by však boli ochotné vycestovať až dve pätiny (43 %) Slovákov, hlavne kvôli ošetreniu, ktoré u nás nie je dostupné (68 %), prípadne kvôli kvalitnejšiemu ošetreniu (61 %) alebo vyšetreniu u renomovaného špecialistu (40 %). U 8 % závisí ochota vycestovať za zdravotnou starostlivosťou do zahraničia od krajiny EÚ a u 11 % zase od typu lekárskeho ošetrenia. Tendenciu cestovať za lekárskym vyšetrením do zahraničia majú skôr obyvatelia menších krajín, ako napríklad Malta  (78 %), Holandsko (67 %), Cyprus (66 %), Dánsko a Luxembursko (obe krajiny po 22 %).

O tom, že máme nárok na lekárske ošetrenie v ktorejkoľvek krajine EÚ ako aj na preplatenie nákladov spojených s týmto ošetrením zdravotnou poisťovňou vedia takmer dve tretiny (63 %) obyvateľov Slovenska. Ale len tretina (36 %) si myslí, že je ohľadom nároku na preplatenie nákladov dobre informovaná. A napríklad o tom, že recept predpísaný svojim lekárom môžeme použiť v ktorejkoľvek krajine EÚ, vie len tretina (34 %) ľudí.

V každom členskom štáte EÚ je vytvorené národné kontaktné miesto, ktoré poskytuje informácie o cezhraničnej zdravotnej starostlivosti. O jeho existencii vie len pätina (20 %) ľudí na Slovensku. Keby sme však hľadali informácie o zdravotnej starostlivosti v inej krajine EÚ, tak by sme sa v prvom rade obrátili na svoju zdravotnú poisťovňu (60 %). Tretina Slovákov by sa informovala aj u svojho všeobecného lekára alebo lekára špecialistu (31 %), na internete (30 %) alebo by sa spýtali svojich priateľov a rodiny (28 %). V tejto súvislosti by viac ako polovicu ľudí (53 %) zaujímala výška preplatenej sumy (53 %). Slovákov by zaujímali aj práva na zdravotnú starostlivosť v iných krajinách EÚ vo všeobecnosti (35 %), informácie o čakacích dobách na ošetrenie (29 %) alebo informácie o samotných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (28 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy