Ďalšie veľké riziká pre Nepál: Problémy s hygienou a monzúny

, CNBC Foto: SITA

Uplynulo len niekoľko dní po silnom zemetrasení a už sa objavujú problémy s kanalizáciou a rysujúce sa monzúny. Ako ošetriť čerstvé rany národa postihnutého katastrofou?

Oficiálne začína obdobie dažďov v krajine v júni a zvyčajne trvá až do septembra. Prináša každodenné mohutné lejaky, ako aj riziko povodní a zosuvov pôdy, čo by určite obmedzovalo humanitárne operácie. "Ak príde monzúnové obdobie, zastihne stovky až tisícky ľudí bez trvalého prístrešku, takže nájsť si obydlie v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov bude nesmierne dôležité, najmä vo vidieckych oblastiach," varoval Mark Smith, riaditeľ mimoriadnych záležitostí na World Vision.

Nepál nie je zvyknutý na otázky súvisiace s monzúnami, vláda ani nevykonala dostatočné preventívne opatrenia. Vlani v auguste, prívalové dažde vyústili do extrémnych povodní, ktoré zabili vyše 100 ľudí a vysídlili tisíce. "Keď sa počasie zmení, bude spoločnosť ohrozovať vo väčšej miere zosuv pôdy. V rámci našej prvej vlny reakcie, sa zameriavame na poskytovanie prístrešia a materiálov, ako sú nepremokavé plachty, prikrývky, a siete proti hmyzu, aby sa ľudia bez príbytku mali aspoň niekde v bezpečí možnosť vyspať," uviedol Mattias Bryneson, šéf charitatívnej organizácie v Nepále.

Nepálci sa musia uchýliť k táboreniu vonku, nedostatok vhodných hygienických zariadení a nefunkčná kanalizácia zvyšuje riziko epidémií, ako je úplavica. "Hnačka je hlavný problém, a to môže byť nebezpečné v prípade, že veľa ľudí žije bez primeranej hygieny," povedal Mark South, delegát na britského Červeného kríža.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že iba 27 percent populácie má prístup k primeranej hygiene, s tým, že hnačkové ochorenia, úplavica, cholera a týfus sú hlavnou príčinou úmrtí v krajine.

Aby toho nebolo málo, lekári sú nedostatkovým tovarom. Podľa údajov WHO má iba 2,1 lekára k dispozícii každých 10 000 ľudí. Podľa agentúry Reuters sú už nemocnice preplnené a lekári sú nútení ošetrovať ľudí priamo na ulici. Lekárske zásoby sa sťahujú zo susedných krajín, Indie a Pakistanu, ale odborníci stále nedokážu posúdiť rozsah poškodenia ciest, aby uľahčili prístup do vidieckych oblastí.

Sobotné zemetrasenie a následné otrasy odrezali Nepál od dodávok elektriny a vody. "Ak voda nie je čistá, obavy z cholery sú odôvodnené. Vodu je nutné prepravovať cisternami, či v nepriepustných vakoch, ľudia čakajú aj na tablety na čistenie vody aby sa z nej stala pitná," povedal Smith. Voda je už pomerne vzácna v údolí Káthmandú.

Nedávne zemetrasenie je najhoršou humanitárnou katastrofou za viac ako 80 rokov, počet obetí už dosiahol viac než  4000.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy