Únia chce prísnejšie pravidlá na webe: Internetové firmy škrtnú ďalšie investície

, politico Foto: thinkstock

Technologické spoločnosti reagovali veľmi opatrne na správu o potenciálnom zásahu proti ich výkonu v Európskej únii. Tvrdia, že s on-line platformami nie je žiaden problém, na ne sa platné predpisy vzťahovať nemôžu. Ale do kedy?

Podľa interných dokumentov Európskej komisie majú regulátori obavy z rastúcej sily internetových gigantov v niekoľkých oblastiach. Ide o internetových telefónnych operátorov, ako je Microsoft so službou Skype, ktoré predstavuje priamu konkurenciu pre tradičné telefónne spoločnosti. Ďalej sú to vyhľadávače on-line predajcov, ktoré dokážu presmerovať prevádzku na výhodných inzerentov, prípadne zavádzať spotrebiteľov. A do tretice je to závislosť európskych technologických spoločností, ako sú vývojári aplikácií, na väčších operátoroch v Spojených štátoch.

Dokumenty prezentujú stratégiu Jednotného digitálneho trhu, ktorá bude predstavená za menej ako tri týždne. Komisia ale zatiaľ nie je pripravená navrhnúť nové predpisy, na rad musia najskôr prísť  konzultácie s odborníkmi. To čo ju poháňa je údajný veľký dopyt v tomto smere zo strany členských štátov. "Nedostatok opatrení Komisie by mohlo byť vnímané ako nedostatok vedenia v kľúčovom odvetví hospodárskeho života," píše sa v jednom z dokument vypracovanom úradom Günthera Oettingera, komisára digitálnej ekonomiky a spoločnosti.

Jednou z firiem, ktoré sa v materiáloch skloňuje je Google. Cituje sa z dôvodu obáv z diskriminácie v prípade služieb Google a služieb tretích strán. Firma ale odmietla komentovať plány ohľadom  konzultácií. Rovnako tak aj Booking.com, rezervačný systém hotelového ubytovania. Pre komisiu predstavuje hlavný problém trhová pozícia. Dominantné spoločnosti ako Amazon, Google a TripAdvisor, majú podľa správy potenciál blokovať obchodných partnerov tak, ako sa im to zapáči, a účtovať si vysoké poplatky od predajcov produktov a služieb na svojich platformách. Spoločnosti, ktoré inzerujú na Amazon a Google sú často konkurenčné. V niektorých prípadoch sú títo klienti nútení prijať "najlepšiu cenu" a zakázané prijať ponuku nižšej ceny na konkurenčných platformách.

Regulátori sa tiež obávajú, že spotrebitelia si neuvedomujú, že inzerenti platia veľké peniaze, aby sa ich výsledky zobrazovali vo vyhľadávačoch ako prvé, a zároveň nechápu, ako platformy využívajú ich údaje.

Výzvou spoločných rokovaní je prísť na to, čo predstavuje termín  "platforma", pod ktorým sa všeobecne rozumejú webové stránky alebo služby, na ktoré môžu ľudia posielať obsah alebo ponúkať tovar a služby. To sa ale vzťahuje na mnoho rôznych obchodných modelov. "Európska komisia nemá potuchy, čo má robiť, ale niečo urobiť chce," citoval jedného z lobistov pre významnú americkú firmu portál politico s tým, že problémy okolo transparentnosti by mali "explodovať" v nadchádzajúcich mesiacoch až roku. "Ak urobia niečo bezhlavo, môže to byť nebezpečné. Ak začnete regulovať platformy, aký bude mať zmysel do nich v Európe investovať?"

Jedným zo základných problémov je, ako by sa potenciálna legislatíva týkajúca sa platforiem, mohla prispôsobiť existujúcim právnym predpisom v oblasti hospodárskej súťaže v EÚ. Tým predpisom, ktoré sa nedávno vo veľkom medializovali práve kvôli protimonopolnej pokute udelenej Googlu. Viceprezident Komisie Andrus Ansip vo svojej poznámke navrhol, aby boli "všetky právne a / alebo regulačné opatrenia považované za doplnkové k prebiehajúcim rozhodnutiam v oblasti hospodárskej súťaže." Tomu sa tešia predovšetkým konkurenti  Googlu, s otvorenou náručou prijímajú kroky protimonopolných orgánov, ktoré im tak pomáhajú zoslabiť pozíciu giganta.

Problematika sa týka aj odstránenia nevhodného obsahu. Elektronické trhovisko, sociálne médiá a cloudové ukladanie spolu blogovacími platformami sú rovnako potenciálnym cieľom regulačných orgánov. Snažia sa zaraziť nelegálny materiál, najmä čo sa týka zneužívania detí, či teroristickej propagandy. E-Commerce smernica by brala na zodpovednosť poskytovateľov internetových služieb, ktoré sú dnes mimo obliga, keď sa príde na to, aký obsah prúdi cez ich siete, alebo aký obsah je zverejnený pomocou ich platforiem.

Určite bude veľa závisieť ešte na výsledkoch konzultácií, ale uniknuté dokumenty naznačujú, že vyladenie existujúcich právnych predpisov by bolo účinnejšie, než regulácia internetovej telefónie, alebo prijímania nových regulačných princípov na dosiahnutie väčšej transparentnosti a interoperability.

Súvisiace články

Aktuálne správy