Poslanci zamietli zvýšenie a predĺženie materskej

Viliam Novotný neúspešne presadzoval zvyšovanie a predlžovanie materskej, flexibilné čerpanie rodičovského príspevku, odpočítateľnú položku na bývanie a aj možnosť pre rodičov pracovať bez straty statusu poistenca štátu

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 24. marca (SITA) – Parlament v utorok zamietol rodičovský balíček, ktorý do parlamentu predložil nezaradený poslanec Viliam Novotný. Opozičný zákonodarca v návrhu presadzoval zvyšovanie a predlžovanie materskej, flexibilné čerpanie rodičovského príspevku, odpočítateľnú položku na bývanie a aj možnosť pre rodičov pracovať bez straty statusu poistenca štátu.

„Tento balíček rieši dnes bežnú situáciu rodičov, ktorí sa po narodení dieťaťa dostávajú do zložitej ekonomickej situácie. Aj preto mnohí z nich odkladajú rozhodnutie mať dieťa,“ vysvetľoval Novotný. Priemerná materská sa podľa novely zákona o sociálnom poistení mala v roku 2016 zvýšiť o 99,52 eura mesačne a jej poberanie sa malo predĺžiť o tri týždne. Materská by sa postupne do roku 2020 zvyšovala až na úroveň čistej mzdy, maximálne do výšky 1,5-násobku priemernej mzdy (dnes 1 207,50 eura). Zároveň by rodič namiesto súčasného pol roka mohol zostať na materskej postupne až rok.

Rodičia mali dostať možnosť plánovať si čerpanie rodičovského príspevku podľa potrieb rodinného rozpočtu a plánovaného návratu do zamestnania. Malo byť na nich, či budú čerpať rodičovský príspevok do troch rokov dieťaťa, alebo kratšie obdobie vo zvýšenej sume, až do výšky tisíc eur mesačne po dobu šiestich mesiacov.

Pracujúcemu rodičovi sa na konci roka podľa novely mohli znížiť dane až do výšky 600 eur (50 eur mesačne) na základe preukázateľne zaplatených úrokov z úveru na bývanie alebo nájomného uhradeného na základe platnej nájomnej zmluvy (až do výšky 16-násobku životného minima, t.j. 3 169 eur ročne). Rodičia podľa návrhu mali mať rovnakú možnosť privyrobiť si aj počas poberania rodičovského príspevku, ako majú dnes nezamestnaní. Bez toho, že by za nich prestal štát platiť dôchodkové poistenie, mohli by si mesačne zarobiť 148,57 eura, teda 75 % životného minima.

Novotný zároveň navrhoval zdvojnásobiť daňový bonus pre pracujúcich rodičov na tretie a každé ďalšie dieťa.

Súvisiace články

Aktuálne správy