Hospodárenie štátu sa má tento rok zlepšiť, deficit klesne na 2,3 %

Hospodárenie štátu sa oddnes riadi novým rozpočtom. Deficit verejných financií má klesnúť na 2,29 % z vlaňajších očakávaných 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Verejný dlh má ostať pod hranicou 55 % HDP.
Vláda si v prípade deficitu stanovila aj rezervu vo výške 0,2 % HDP na riziká makroekonomického vývoja. Dôvodom je pokračujúci rusko-ukrajinský konflikt, ktorý má vplyv aj na vývoj európskych ekonomík, ktoré sú kľúčovými obchodnými partnermi Slovenska.
Rozpočet počíta s viacerými novými opatreniami, ktoré začnú tento rok platiť. Sú nimi zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody pre nízkopríjmových zamestnancov či navýšenie platov učiteľov a zamestnancov vo verejnej a štátnej službe. Taktiež vláda vyčlenila peniaze na rozšírenie kapacity predškolských zariadení, ako aj na zavedenie súbehu pomoci v hmotnej núdzi a mzdy.
Vláda si pre budúci rok vytvorila rezervu aj v oblasti výberu daní. Ide o 300 miliónov eur na lepšie príjmy, najmä z dane z príjmov právnických a fyzických osôb, spotrebných daní aj dane z pridanej hodnoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy