Napriek problémom Čína plánuje zvýšiť investície v Európe

Napriek viacerým prekážkam a opätovným problémom v oblasti hospodárskeho rastu je Čína odhodlaná zvýšiť svoje investície v Európe. Naznačili to predstavitelia čínskych firiem, ktorí sa zúčastnili na čínsko-európskom ekonomickom summite v Hamburgu. Ten sa konal súbežne so schôdzkou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a čínskeho premiéra Li Kche-čchianga. Informovala o tom agentúra DPA.
„Z dlhodobého pohľadu Európa ponúka dobrú perspektívu,“ povedal Che Lin-po zo štátneho investičného fondu China Investment Corporation (CIC) počas summitu, na ktorom sa zišli stovky zástupcov podnikov z Číny a Európy. Ako dodal, aj CIC má v pláne zvýšiť v budúcnosti svoje aktivity v Európe.
Len v tomto roku získali čínske spoločnosti podiely v 34 európskych podnikoch, od technologických firiem cez finančné spoločnosti, podniky v sektore zdravotníctva až po zábavný priemysel. Podľa čínskych zástupcov sa čínske a európske ambície v ekonomickej oblasti veľmi dobre dopĺňajú. Európa, ktorá má kvalitné technológie a silný výskum a vývoj, potrebuje viac kapitálu na podporu ekonomiky. Na druhej strane Čína má obrovské devízové rezervy, obrovský trh s veľkým potenciálom a jej podniky sa stále viac snažia presadiť v zahraničí.
Navyše, namiesto toho, aby ich súčasný nepriaznivý stav eurozóny odradil, Číňania v pokračujúcich problémoch regiónu vidia nové možnosti. Ako uviedla Deutsche Bank, celkové priame investície Číny v Európe dosiahli ku koncu roka 2012 okolo 27 miliárd eur, zatiaľ čo dva roky predtým to bolo len 6,1 miliardy eur. Tieto investície zahrňujú aj akvizície aktív v realitnej a finančnej oblasti v krízou najviac zasiahnutých krajinách ako Grécko, Španielsko a Portugalsko.
Čína má záujem aj o zvýšenie prepravy tovaru cez najväčšie európske prístavy ako Hamburg. Objem kontajnerovej prepravy v nemeckom prístave, najmä tej smerujúcej do Číny, vzrástol v 1. polroku medziročne takmer o 13 %. „Plánujeme prehĺbiť našu spoluprácu s prístavmi Hamburg a Rotterdam,“ povedal Li Jün-pcheng, šéf najväčšej čínskej lodiarskej spoločnosti Cosco.
Číňania navyše plánujú svoje investície do Európy rozšíriť na viacero trhov, aj menších. Doteraz sa vo veľkej miere sústredili na Nemecko. V poslednom období však chcú výraznejšie expandovať aj na ďalších trhoch, pričom okrem tých veľkých, ako sú Francúzsko, Británia alebo Taliansko, majú záujem rozšíriť svoje aktivity aj na rýchlorastúcich trhoch strednej a východnej Európy ako Poľsko, Česko a Rumunsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy