Každý štvrtý Američan chce, aby sa jeho štát odtrhol od USA

, Reuters Foto: SITA

Škótske referendum inšpirovalo redaktorov agentúry Reuters aby sa spýtali Američanov, či by sa chceli odtrhnúť od USA. Nevedeli si predstaviť, prečo by to v Amerike niekto chcel. Výsledok ich prekvapil.

Nech sa na výsledné údaje pozeráte akokoľvek, hovoria jasne. Takmer štvrtina respondentov (23,9%) by bola pre odtrhnutie od USA. Na vzorke 9 000 respondentov je štatistická chyba len na úrovni 1,2%.

Odtrhnutie podporujú vo väčšej miere voliči republikánov ako demokratov, skôr mladí ako starí ľudia, chudobnejší než bohatší a stredoškoláci ako vysokoškoláci. Ale v každej skupine bolo prekvapivo veľa hlasov pre oddelenie. A to nielen v štátoch bývalej Konfederácie na juhu USA, ale aj v štátoch v Skalnatých vrchoch alebo napríklad v Illinois alebo v Kansase. Medzi podporovateľmi Tea Party bolo pre odtrhnutie 53% respondentov.

Čo takýto výsledok pre USA znamená? Predovšetkým je potrebné povedať, že táto odchýlka nie je ničím novým. Dôkazom toho je občianska vojna, ktorá mladý národ takmer zahubila v kolíske. Sto rokov potom pomáha nevraživosť vzniku rôznych separatistických hnutí.

Redaktori Reuters obvolali niekoľko z tých, ktorí oddelenie silne podporujú. Zistili, že podpora odtrhnutia naprieč politickým aj demografickým spektrom je formou protestu proti nezamestnanosti, nízkym mzdám, vojune, zlému zaobchádzaniu s veteránmi, korupcii, ilegálnej imigrácii alebo vláde. To je znepokojujúce. Separatistické hnutia sú totiž najsilnejšie, keď idú naprieč názormi a vrstvami, nemusí mať spoločnú ideu.

USA sú ďaleko od rozpadu. Ale krajina, kde by 60 miliónov ľudí niečo také uvítalo, je miestom, kde vzniká živná pôda pre rôzne demagógie, v lepšom prípade na politickú reformu.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy