Banky plánujú opustiť Škótsko, môže nasledovať katastrofa

 Najväčšie banky Škótska opustia krajinu pre Britániu, ak Škóti zahlasujú svojim "áno" za nezávislosť dňa 18.

 

Najväčšie banky Škótska opustia krajinu pre Britániu, ak Škóti zahlasujú svojim „áno“ za nezávislosť dňa 18. septembra. Tieto informácie navyšujú obavy z toho, že by sa nezávislosť pre Škótsko skôr mohla ukázať ako hospodárska katastrofa.

Lloyds Banking Group a Royal Bank of Scotland znova potvrdili svoj ??zámer zmeniť svoju domovskú krajinu na Veľkú Britániu v prípade rozpadu, zatiaľ čo Standard Life zopakovala, že taktiež zvažuje presun svojho podnikania na juh od hraníc. Taktiež jeden advokát uvádza, že vedúca škótska advokátska kancelária už zo škótskych bánk vykonáva presun svojej hotovosti.

Tieto kroky stavajú budúcnosť väčšiny priemyselných odvetví na pochyby a s nimi, aj rozpočtové plány škótskej vlády. Sektor finančných služieb škótskej ekonomike v roku 2010 prispel 8,8 miliardami britských libier, alebo 1/8 z celkovej ekonomickej aktivity v krajine. Samozrejme jeden zo siedmich Škótov je buď priamo, alebo nepriamo zamestnaný v tomto sektore.

Vo svojom vyhlásení banka RBS poukázala na „významné neistoty vyplývajúce z hlasovania v škótskom referende, ktoré by mohlo mať vplyv na rating bánk a na fiškálne, monetárne, právne a regulačné prostredie, čo ich núti uvažovať nad presunom svojho podnikania.

Hlavným problémom je, že veľkosť bankového sektora by pre nezávislé Škótsko bolo obrovská. Škótske banky majú majetok v celkovej výške okolo 1254% HDP krajiny, čo je ešte horšie ako Island (880% HDP) v roku 2007, pred jeho krachom bankového sektora.

Graf – Bankové aktíva Škótska:

 

V stredu guvernér Centrálnej Banky Anglicka – Mark Carney varoval, že nezávislé Škótsko by na rezervy vyžadovalo hotovosť o hodnote 130 miliárd libier (alebo ekvivalentu hotovosti), aby bolo možné zatistiť bankové vklady a aby banky v krajine vôbec mohli byť vierohodným veriteľom poslednej inštancie. Jedná sa tak o 100% HDP.

Rozhodnutia týchto firiem, by mohli mať dramatické dôsledky na všeobecnú verejnosť a nepríjemné by to určite bolo aj pre celý priemysel.

Zdroj: Bank of England, FoxNews

Súvisiace články

Aktuálne správy