Útlm cien na Slovensku je výraznejší ako v EÚ

Marcová medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie oslabila na 0,5 % z februárových 0,7 %. Na Slovensku sa celková cenová hladina medziročne znížila o 0,2 % po tom, ako vo februári ceny na Slovensku v medziročnom porovnaní klesali o 0,1 %.

Medziročná inflácia v eurozóne v marci oslabila na úroveň 0,5 % z februárových 0,7 %. Medzimesačná marcová inflácia menového bloku bola 0,9 %. Medziročná inflácia v rámci celej 28-člennej Európskej únie poklesla v marci na 0,6 %, z februárovej úrovne 0,8 %. Medzimesačne sa ceny v rámci celej EÚ zvýšili o 0,7 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku bol trend útlmu cien v marci výraznejší ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej Európskej únie, keďže medziročne sa u nás celková cenová hladina znížila o 0,2 % po tom, ako vo februári ceny na Slovensku v medziročnom porovnaní poklesli o 0,1 %. Medzimesačne sa celková cenová hladina na Slovensku nezmenila. Výraznejší medziročný pokles cien ako v SR bol v marci v Bulharsku (-2,0 %), v Grécku (-1,5 %) a v Švédsku (-0,4 %). V Španielsku, rovnako ako na Slovensku, sa ceny medziročne znížili o 0,2 %. Medzimesačne klesala inflácia v devätnástych štátoch EÚ a na stabilnej úrovni ostala v troch štátoch.

Najviac sa ceny v marci medziročne zvýšili vo Veľkej Británii (1,6 %), na Malte a v Rakúsku (zhodne 1,4 %) a vo Fínsku a v Rumunsku (zhodne 1,3 %). V rámci eurozóny v marci celkovú cenovú hladinu nahor posunulo najmä zdraženie tabaku a v segmente reštauračných služieb (zhodne 0,8 percentuálneho bodu). K zvyšovaniu tiež prispel aj rast cien mlieka, vajec a syra, a to o 0,6 percentuálneho bodu.

Opačne pôsobilo zlacnenie pohonných látok, ktoré medziročnej inflácii ubralo 0,24 percentuálneho bodu. Zníženie cien telekomunikácií ubralo inflácii 0,1 percentuálneho bodu. Zlacnenie vykurovacieho oleja medziročnú infláciu znížilo o 0,06 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy