Inflácia v Nemecku vo februári nečakane spomalila na 1,2 %

Nemecká inflácia vo februári prekvapivo spomalila. Hlavným dôvodom je zlacnenie pohonných látok a kúrenia. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Index spotrebiteľských cien sa vo februári v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšil o 1,2 %, uviedol spolkový štatistický úrad vo svojom predbežnom odhade. Index je najnižší od augusta 2010. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, očakávali, že medziročné tempo rastu cien zostane na januárovej úrovni 1,3 %.
Infláciu pribrzdil opäť pokles cien energií. Ceny vykurovacieho oleja medziročne padli približne o 9 %. „Na príčine je teplá zima,“ uviedol ekonóm Berenberg Bank Christian Schulz. „Znižuje sa totiž dopyt, čo opäť stláča ceny.“ Výrazne klesli aj ceny benzínu a nafty. Naopak, ceny potravín vo februári v medziročnom porovnaní rástli rýchlejšie, než väčšina ostatných cien, keď sa zvýšili o 3,5 %.
V porovnaní s januárom nemecké spotrebiteľské ceny vo februári vzrástli o 0,5 %.
Európska centrálna banka (ECB) zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnom tempe rastu spotrebiteľských cien tesne pod dvoma percentami. Podľa expertov slabé inflačné tlaky v Nemecku zvyšujú šancu, že Rada guvernérov ECB na svojom budúcotýždňovom zasadnutí opäť zníži kľúčovú úrokovú sadzbu, aby podporila ekonomiku eurozóny a zažehnala nebezpečenstvo deflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy