Warren Buffett prekvapil, po rokoch opäť nakupoval vo veľkom

, CNBC;ČTK;HN Foto:TASR;SITA

Fond Berkshire Hathaway sa stal šiestym najväčším akcionárom Exxon Mobil, keď v treťom štvrťroku nakúpil viac než 40 miliónov akcií tejto ropnej spoločnosti. Ide o najväčší obchod fondu od mája 2011. Newyorská burza spustila tento týždeň nový index iBillionaire, ide o atraktívny ukazovateľ pohybu majetku známych boháčov.

Legendárny americký investor Warren Buffett dal o sebe zase vedieť. Jeho investičný fond Berkshire Hathaway totiž podľa správy, ktorú poslal americkému regulátorovi burzového trhu (SEC), v treťom štvrťroku tohto roka nakúpil 40,1 milióna akcií jednej z najväčšej firiem sveta – Exxon Mobil.

Berkshire Hathaway sa tak podľa servera CNBC stal šiestym najväčším akcionárom tejto firmy. Akcie Exxon Mobil vo štvrtok zakončili obchodovanie na cene 93,22 dolára za kus, čo pre podiel Buffettovho fondu predstavuje 3,74 miliardy dolárov.

Ide o najväčší obchod Warrena Buffetta od mája 2011, kedy kúpil podiel v technologickej firme IBM.

Berskhire Hathaway už podiel v Exxon Mobil vlastnil, na konci roka 2011 ale jeho akcie predal. Išlo vtedy o malé množstvo, zhruba 420 000 kusov. Podľa serveru CNBC súčasný nákup tak veľkého podielu v Exxon Mobil svedčí o tom, že za samotným rozhodnutím o nákupe stál hlavne Buffett.

Pre mnohých analytikov je krok "proroka z Omahy", ako sa Buffett často prezýva, prekvapením. V máji 2012 sa totiž nechal počuť, že urobil chybu, keď jeho fond kúpil akcie americkej ropnej spoločnosti ConocoPhillips, pretože nemá jasný názor na budúci vývoj cien ropy.

Zo správy, ktorú fond Berkshire Hathaway musí každý štvrťrok posielať SEC, vyplýva, že v treťom štvrťroku zároveň predal 44 % držaných akcií práve v ConocoPhillips, a v súčasnosti tam má 13,53 milióna akcií. To hodnotu podielu fondu znížilo na necelú miliardu dolárov.

Zo správy ďalej vyplýva, že najväčší podiel v portfóliu Buffettovho fondu zaberá banka Wells Fargo (20 %), za ňou nasleduje Coca – Cola (16 %). Najväčšiu päťku potom uzatvárajú IBM, American Express a Procter & Gamble.

Nový index ukáže, do čoho investujú miliardári

Newyorská burza NYSE spustila tento týždeň nový index iBillionaire. Je zostavený z 30 podnikov obsiahnutých v S&P 500, do ktorých miliardári ako Bill Gates, George Soros či Warren Buffett investovali najviac peňazí. Atraktívny ukazovateľ pohybu majetku známych boháčov má prilákať záujem ľudí o obchodovanie na burze.

 NYSE začala nový index v spolupráci so spoločnosťou iBillionaire, uviedla agentúra AFP. "Index v podstate funguje tak, ako by ste dali dohromady skupinu miliardárov a požiadali ju, aby sa zhodla na tom, ktoré akcie z indexu S&P 500 sú najlepšou investíciou," opísala firma iBillionaire.

Z tridsiatich titulov má v indexe najväčšiu váhu americká banka Wells Fargo, na druhom mieste je Apple, na treťom Yahoo! a v prvej päťke je ešte nápojový gigant Coca Cola a počítačová firma IBM.

Obľúbenkyňou finančníka Warrena Buffetta je práve banka Wells Fargo. Sám Buffet na stránkach venovaných indexu hovorí, že "každý má rovnakú šancu získať viac peňazí, a pritom riskovať len málo".

Internetový server televízie CNBC však upozorňuje, že miliardári v porovnaní s drobnými investormi disponujú úplne odlišným časovým horizontom, postojom k riziku a finančnými nástrojmi. Môžu si dovoliť veľké straty a investujú v horizonte desaťročí alebo dokonca generácií. Majú tiež možnosť využívať zaisťovacie stratégie a opcie na zvýšenie výnosov a zníženie rizík.

Súvisiace články

Aktuálne správy