Aby nás staré dlhy nedobehli: Lehoty premlčania

, Provident Financial Foto:SITA

Pokutou od revízora za cestovanie načierno alebo od polície za prekročenie rýchlosti sa málokto rád chváli. Čo najskôr chceme nepríjemnú udalosť z hlavy vymazať, pričom často v zhone zabudneme za svoje chyby včas zaplatiť. Aké je však naše prekvapenie, keď si v schránke nájdeme poštu od exekútora ... V okamihu sa v pamäti vrátime aj niekoľko rokov späť. Veď to bolo tak dávno!

S Karin Rakovou, šéfkou právneho oddelenia Provident Financial sme sa pozreli na najčastejšie situácie, v ktorých na svoje dlhy zabúdame, no spoľahlivo nás nájdu aj po rokoch. Aké má „premlčacia doba“ podoby?

Nezaplatili sme pokutu za jazdu načierno alebo za dopravný priestupok. Aká je lehota premlčania skutku v takýchto prípadoch?

Pri cestovaní bez platného cestovného lístka ste povinný pri kontrole uhradiť cestovné a príslušnú sankčnú úhradu (maximálne 100-násobok základného cestovného). V prípade, ak odmietate vykonať takúto úhradu ste povinný poskytnúť svoje identifikačné údaje na vymáhanie cestovného a sankčnej úhrady, a to v rozsahu meno a priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu, číslo občianskeho preukazu alebo iného dokladu totožnosti. Na základe Vašich údajov si následne dopravca môže uplatniť svoj nárok na súde a v prípade, ak bude na súde úspešný, stáva sa takéto rozhodnutie súdu exekučný titulom.

Ak dopravca uplatní svoj nárok po jednoročnej premlčacej lehote vyplývajúcej z § 108 Občianskeho zákonníka, môžete na súde túto skutočnosť namietať. V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že premlčanie slúži ako obrana pre povinného a nie inštitút, na ktorý by súd alebo dopravca museli automaticky prihliadať. Je výhradne právo žalovaného na túto skutočnosť upozorniť a ak tak neurobí, súd bude ďalej konať a vo veci rozhodne bez toho, aby na uplynutie premlčacej doby akokoľvek prizeral.

V prípade dopravného priestupku, ak súhlasíte s pokutou v rámci tzv. blokového konania, ale pokutu ste hneď na mieste nezaplatili, pokutový blok predstavuje exekučný titul, ktorý sa priamo vymáha a to bez toho, aby mu predchádzalo súdne konanie. Exekučný titul sa podľa § 110 ods. 1 Občianskeho zákonníka premlčí za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť. Dôležité je však ešte upozorniť, že premlčacia lehota neplynie v čase, odkedy si oprávnený uplatnil svoje právo na súde alebo pri exekučnom titulu u exekútora, ak v tomto začatom konaní riadne pokračuje. 

Požičali sme priateľovi peniaze s riadne spísanou zmluvou, s termínom vrátenia pôžičky, ktorý však nebol dodržaný. Na svoje peniaze čakáme už druhý rok… Môže dlžník počítať s premlčaním dlhu?

Áno, s premlčaním svojho dlhu dlžník skutočne môže počítať a spoliehať sa naň. Premlčacia doba je tri roky odo dňa splatnosti pôžičky, pričom v prípade, ak bolo splácanie dohodnuté v splátkach a ich neplnením sa nestal celý dlh splatný, tak je potrebné uviesť, že premlčacia doba sa pri každej splátke počíta samostatne odo dňa ich splatnosti, preto si dajte pozor, aby nedošlo k premlčaniu jednotlivých splátok. Aby ste sa vyhli prípadnej námietke dlžníka, že vaša pohľadávka je premlčaná, musíte svoje právo uplatniť v zákonnej trojročnej premlčacej dobe žalobou podanou na súde s tým, že v tejto dobe nestačí svoj návrh na súd len poslať (napr. poštou), ale musí byť súdu v tejto lehote skutočne doručený. Využiť môžete aj skrátené formy konania, napríklad návrh na vydanie platobného rozkazu.

V ďalšej časti sa pozrieme na dobu premlčania v súvislosti s dedičstvom či finančnými inštitúciami.

Súvisiace články

Aktuálne správy