Reakcia na Snowdena: Ruskí agenti sa vrátia k „ďatlovaniu“ na písacích strojoch

, ČTK;lad foto:TASR;SITA

Odhalenie bývalého zamestnanca amerických tajných služieb Edwarda Snowden o tajnom sledovaní internetu má neočakávané následky, jednu z ruských tajných služieb doviedli k rozhodnutiu zaobstarať si na písanie tajných dokumentov opäť písacie stroje. Počítače totiž nie sú bezpečné, možno z nich ukradnúť akúkoľvek informáciu.

Federálna služba ochrany ústavných činiteľov FSO, ktorá vzišla z niekdajšej sovietskej tajnej polície KGB, na portáli štátnych zákaziek zverejnila ponuku, že kúpi dve desiatky písacích strojov, každý za 10 tisíc rubľov (235 eur). Služba má záujem o dva konkrétne typy, z ktorých jeden výrobca odporúča ako "vhodný pre písanie tajných dokumentov".

"Po škandáloch s odhaleniami Edwarda Snowdena, únikoch tajných dokumentov na serveri WikiLeaks či odpočúvaním bývalého prezidenta Dmitrija Medvedeva na summite G20 v Londýne sa rozhodlo rozšíriť prax písať dokumenty na papier," napísal denník Izvestija s odvolaním sa na nemenovaný zdroj v FSO. Sama služba, ktorá je podriadená priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, sa zdržala oficiálneho vyjadrenia. Nejde ale o unikátnu praxi. Ministerstvo obrany vraj tajné hlásenia prezidentovi a ministrovi píše výhradne na písacích strojoch.

"Z bezpečnostného hľadiska je všetka elektronická komunikácia zraniteľná. Z počítača je možné ukradnúť akúkoľvek informáciu," pripustil bývalý riaditeľ ruskej kontrarozviedky FSB, teraz poslanec Nikolaj Kovaľov. Čeliť nebezpečenstvu sa však dá pomocou najprimitívnejších prostriedkov, teda všetko tajné písať rukou či na stroji.

FSO prekvapila začiatkom roka tým, že si na webe štátnych zákaziek objednala 4800 bielych myšiek a štyri desiatky potkanov za takmer poldruha milióna rubľov (35 260 eur). Aj táto zákazka zostala bez komentára, rovnako ako objednávka 118 prenosných detských kabínok, schopných odolať aj jadrovému výbuchu. Médiá sa len dohadovali, že ide o ochranu potomkov a vnúčat vysoko postavených činiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy