Francúzi chcú zdaniť smartfóny a tablety, peniaze pôjdu na domácu kultúru

, idnes;lad foto:SITA

Francúzska vláda uvažuje o zavedení novej dane na inteligentné telefóny a počítačové tablety vyrábané poprednými svetovými technologickými spoločnosťami ako Apple alebo Google. Výnosom z dane by Paríž financovala domácu internetovú kultúrnu tvorbu.

O zavedení novej dane by mal francúzsky prezident François Hollande rozhodnúť do konca júna. Návrh, ktorý Hollande dostal, predpokladá uvalenie jednopercentnej dane na predaj prístrojov schopných používať internet. Daň by podľa prepočtov vynášala okolo 86 miliónov eur ročne a bola by obdobou dane, ktorú platia Francúzi za televízne a rozhlasové prijímače.

Návrh je súčasťou francúzskej "kultúrnej výnimky", ktorú si Paríž v rámci EÚ vynucuje, aby nemusela rešpektovať obchodné podmienky a mohla chrániť a podporovať domácu kultúru pred cudzími vplyvmi, hlavne však pred americkou konkurenciou.

Po zavedení novej dane na produkty svetových technologických spoločností Parížu podľa agentúry Reuters hrozí, že sa potvrdí povesť nepriateľa podnikania a napätie medzi Francúzskom a technologickým sektorom zosilnie. Toto sa udialo už minulý týždeň, keď minister reindustrializácie  Arnaud Montebourg zablokoval pokus americkej internetovej spoločnosti Yahoo kúpiť  francúzsky  videoserver Dailymotion.

Montebourg, ktorý je v ľavicovej vláde prezidenta Françoisa Hollanda považovaný za ministra s najväčším pochopením pre kapitalizmus, sa do sporu so zahraničnými podnikateľmi nedostal prvý raz. Vlani obvinil oceliarskeho magnáta Lakšmiho Mittala z vierolomnosti a odkázal mu, že nie je viac vo Francúzsku vítaný.

Súvisiace články

Aktuálne správy