Cena ropy v roku 2013

Očakávame, že cena v roku 2013 ako aj 2014 zostane medzi 90 a 125 dolármi. Tu je niekoľko faktorov podpory a odporu.Odpor: Vyššie ceny vyvoláva a brzdí vyššia saudská produkciaPočas úvodnej časti roka 2012, keď sa cena ropy Brent ťahala hore, sme často počuli ústne intervencie od saudskoarabského ropného ministra Ala-Naimiho, pre zníženie ceny.

Očakávame, že cena v roku 2013 ako aj 2014 zostane medzi 90 a 125 dolármi. Tu je niekoľko faktorov podpory a odporu.

Odpor: Vyššie ceny vyvoláva a brzdí vyššia saudská produkcia

Počas úvodnej časti roka 2012, keď sa cena ropy Brent ťahala hore, sme často počuli ústne intervencie od saudskoarabského ropného ministra Ala-Naimiho, pre zníženie ceny. Keďže kráľovstvo je jedným z najväčším svetovým producentom  ropy a jediným z voľnou kapacitou, svet si všíma, keď hovorí. Následne po embargu na iránsku ropu, zvýšila Saudská Arábia produkciu blízko k desiatim miliónom barelov za deň, aby naplnila svoj zámer pomôcť dostať cenu ropy späť k sto dolárom za barel, na úroveň, ktorá je akceptovateľná aj producentmi aj spotrebiteľmi. So stále krehkým stavom obnovy globálnej ekonomiky pôsobia vysoké ceny ropy odstrašujúco pre rast a preto aj dopyt.

Odpor: Uvoľnenie strategických zásob ropy

Rastúce ceny vďaka geopolitickým napätiam tiež predstavujú riziko pre štáty OECD, ktoré pre utíšenie trhov uvoľnili svoje strategické zásoby ropy alebo produktov z nej. Členovia Medzinárodnej agentúry pre energiu sú povinný držať núdzovú zásobu, ktorá by mala pokryť  90 dňový dovoz a s USA, najväčším spotrebiteľom, držia podľa amerického oddelenia pre energiu v súčasnosti  takmer 700 miliónov barelov. Napriek tomu, že uvoľnenie zásob v júni 2011 – vďaka výpadku produkcie v Líbii, malo len časovo obmedzený dopad, hrozba uvoľnenia je niekedy dostatočná na to, aby zastrašila špekulatívnych investorov od prílišnej angažovanosti a tým chráni cenu od ďalších pohybov smerom hore.

Odpor: Rapídny nárast americkej produkcie ropy

Okrem OPECu bude pochádzať hlavný rast produkcie v roku 2012 z amerických bridlíc. Tento rast už spôsobil dramatický pokles čistého dovozu ropy za posledných päť rokov. Americký úrad energetických informácií  (EIA) v ročnom energetickom výhľade na rok 2013 uviedol, že „príchod a neustále sa zlepšujúce pokrokové technológie produkcie ropy ďalej zvyšujú odhad domácej ponuky“ a vidí dosiahnutie produkcie 7,5 miliónov barelov za deň do roku 2019. Tento predpoklad posúva globálny ropný trh na nasledujúcu dekádu. Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry, predstihne americká produkcia Saudskú Arábiu. Takéto zvýšenie môže pomôcť zvýšiť nárazníkový objem medzi dopytom a ponukou a tým znížiť riziko cenových výkyvov počas periód porúch v ponuke.

Podpora: Bridlicová ťažba ropy potrebuje vysoké ceny

Tak ako vidíme, že v minulosti boli vysoké ceny najlepšou liečbou pre vysoké ceny, to isté sa deje v opačnom prípade. Nízke ceny amerického zemného plynu v úvodných mesiacoch roka 2012 spustili väčšinou zmenu generátorov elektriny z uhlia na plyn a to nakoniec pomohlo vrátiť cenu späť na úrovne viac komfortnejšie z pohľadu výroby. Cena v jednej fáze išla tak dole, že náklady novej produkčnej technológie prekračovali príjmy a vyradila produkciu, ktorá sa neskôr vrátila späť. Rovnako to prebieha pri produkcii ropy z bridlíc, ktorá je v tejto úvodnej fáze ešte veľmi drahá na produkciu. Len pri úrovni nad sto dolárov za barel sme boli počas minulých rokov svedkami, že cena urobila túto novú inováciu ekonomicky životaschopnú. Pokým technologický pokrok v metódach produkcie stlačí náklady dole, odhaduje sa, že bod obratu, ktorý je potrebný pre zisk je nad 70 dolármi pri WTI, alebo 90 dolármi za Brent.

Podpora: Producenti ropy potrebujú vysoké ceny, aby vyrovnali rozpočty

Na základe povstaní arabskej jari z roku 2011 a pokračovania tlakov na blízkom východe zvýšilo veľké množstvo vlád krajín OPECu prudko svoje vládne výdavky, aby tak financovali riešenia svojich potenciálnych sociálno-ekonomických problémov. S príjmami z ropy ako hlavným zdrojom príjmov pre veľa týchto národov sa zlomová cena ropy potrebná pre vyrovnanie ich rozpočtov posunula v tomto čase vyššie a pravdepodobne sa v roku 2013 ešte zvýši. Odhaduje sa, že Saudská Arábia má bod zlomu približne 80 dolárov, zatiaľ čo  ostatné, ako Nigéria a Rusko – nečlenské krajiny OPECu, sa odhadujú na úroveň blízko sto dolárov. Na základe toho  je každá cena nižšia ako 90 dolárov neakceptovateľná a bude bránená nástrojmi zníženej produkcie.

Ozajstná zmena paradigmy

Zatiaľ čo globálne ceny ropy sú naďalej vystavené náhlym zmenám ceny najmä smerom hore spôsobnými prerušením ponuky, nedávne zmeny zvlášť v nových metódach produkcie môžu nechať trh v lepšom a menej volatilnom stave ako predchádzajúce roky. Aj keď starosti o vysoké ceny nezmizli, boli aspoň na pár rokov odložené. To kupuje svetu dodatočný čas na pokračovanie zlepšovania metód produkcie prostredníctvom nových technológií. Zvýši to dopyt po zemnom plyne a svet má veľa zemného plynu.

Medzitým bude automobilový priemysel pokračovať v zlepšovaní efektivity motorov, čo už má vplyv na americkú spotrebu benzínu.

Je to naozaj zmena paradigmy – jedna podľa nás s najväčším pozitívnym vstupom pre rast a trhy na budúcich desať rokov. Skutočnosť, že jeden z vedľajších produktov redukuje uhlíkovú stopu na zemi to nerobí menej príťažlivým. Vidíme ropu Brent v roku 2013 naďalej v pásme 90 a 125 dolárov s priemernou cenou približne 111 dolárov.

Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

Súvisiace články

Aktuálne správy