Hodnotenie Slovenska z KSE v analýze Credit Suisse vyznelo najlešie

O "úspešnom príbehu" bývalej železnej opony sa náhle prestalo hovoriť

Londýn 30. júla (TASR) – O „úspešnom príbehu“ bývalej železnej opony sa náhle prestalo hovoriť. „Naše nadšenie pre strednú Európu pohaslo,“ povedal Erik Nielsen z investičnej banky Goldman Sachs v Londýne.

Optimisticky však hodnotia analytici analýza americkej Credit Suisse First Boston (CSFB) rozpočtovú disciplínu a vzostupný exportný výkon Slovenska. Jeho centrálna banka má už teraz program, ktorým chce zabrániť, aby došlo k prudkému vzostupu koruny krátko pred vstupom krajiny do Európskej únie.

Menej potešiteľný obraz poskytuje Česko. Bez ďalších reforiem hrozí, že veľkorysé sociálne výdavky tento rok vytlačia deficit štátneho rozpočtu na 8 a možno aj 9 % HDP (vlani bol deficit 7,2 %). Vstup do EMÚ sa môže oddialiť o dva roky a prichádza do úvahy v roku 2009 alebo 2010. Prahe sa totiž sotva pred rokmi 2007 alebo 2008 podarí znížiť rozpočtový deficit pod maastrichtské 3 %.

Pokiaľ ide o hodnotenie Maďarska, analýza CSFB uvádza, že vysoký rozpočtový deficit (9,4 % hrubého domáceho produktu – HDP – v roku 2004) a časté zmeny smeru v menovej politike a politike výmenného kurzu, vyvolávajú neistotu. K nej prispel aj najnovší pokles výmennej hodnoty forintu.

Zahraniční investori sa už v júni začali zbavovať forintových obligácií. Rast HDP v tomto roku dosiahne okolo 3 %, ale deficit zahraničného obchodu sa v dôsledku zmrazeného exportu zvýši. Vstup krajiny do eurozóny pred rokom 2008 je sotva mysliteľný.

Poľsku hrozí nebezpečenstvo rastu štruktúrneho deficitu štátneho rozpočtu. Vláde chýba totiž vôľa uskutočňovať prísnejšiu rozpočtovú politiku a nemá ani chuť presadzovať ďalšie reformy. Analytici CSFB sa domnievajú, že vysoký deficit rozpočtu prinúti Varšavu, aby posunula vstup krajiny do EMÚ o dva roky, na rok 2009 alebo 2010.

Informoval rakúsky denník Die Presse.

Súvisiace články

Aktuálne správy