Už aj agentúra Moody’s pohrozila USA znížením ratingu

New York 11. septembra (TASR) – Agentúra Moody’s Investors Service varovala Spojené štáty, že môžu prísť o najvyšší rating, ak neznížia svoj dlh.
Agentúra uviedla, že zrejme zhorší úverovú známku USA z Aaa na Aa1. Stane sa tak, ak zákonodarcovia nedokážu počas svojich rokovaní o rozpočte na rok 2013 prijať opatrenia, ktoré znížia pomer dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP). Ak sa politici dohodnú na plánoch, ktoré povedú k stabilizácii pomeru dlhu k HDP a v strednodobom horizonte k jeho zníženiu, Moody’s zrejme potvrdí rating USA na najvyššej úrovni.
USA smerujú k takzvanému fiškálnemu útesu (fiscal cliff), ktorý ich čaká na konci tohto roka. Fiškálny útes, ktorý by mohol byť šokom pre americkú ekonomiku, znamená skončenie daňových úľav uzákonených za prezidenta George W. Busha a automatické výdavkové škrty. Celková hodnota zvýšenia daní a škrtov predstavuje okolo 4 biliónov USD.
Moody’s aktuálne hodnotí úverovú dôveryhodnosť USA najvyššou známkou Aaa, pričom výhľad ratingu je negatívny. Rovnako hodnotí záväzky Spojených štátov aj Fitch. Tretia z veľkých ratingových agentúr Standard & Poor’s znížila úverovú známku USA 5. augusta 2011 o jeden stupeň na AA+ a uviedla, že politické a fiškálne riziká môžu viesť k ďalšiemu zníženiu ratingu.

Súvisiace články

Aktuálne správy