Zahraničný obchod pokračuje v rekordných prebytkoch

Slovenský zahraničný obchod vykázal po šiestich mesiacoch tohto roka prebytok takmer 2,5 mld. eur. To je viac ako rekordný prebytok za celý minulý rok.

Prebytok zahraničného obchodu bol už po pol roku tohto roka vyšší ako za celý minulý rok. A ten vlaňajší bol pritom na úrovni rekordných 2,442 mld. eur. Za prvých šesť mesiacov tohto roka podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR dosiahol prebytok zahraničného obchodu už 2,466 mld. eur. Medziročne bol tak vyšší o 1,521 mld. eur. V samotnom júni pritom skončil zahraničný obchod Slovenska v prebytku rekordných 546,6 mil. eur. Mesiac predtým bol prebytok o 12,5 mil. eur nižší.

Celkový vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v júni hodnotu 5,273 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní znamenalo 10,2-percentný nárast. Po miernom medziročnom poklese z mája v júni už opäť rástol aj dovoz, a to o 2,8 % na 4,727 mld. eur. Za celý prvý polrok sa tak vývoz tovaru zo Slovenska zvýšil medziročne o 9,9 % na 30,396 mld. eur a dovoz o 4,5 % na 27,93 mld. eur.

Slovensko sa tak po prevažne deficitných výsledkoch zahraničného obchodu po kríze dostalo k prebytkovej obchodnej bilancii. Za posledné tri roky totiž zahraničný obchod skončil v mesačnom schodku iba štyrikrát a kumulatívne ročné prebytky vykazuje už od roku 2009. Rekordný prebytok slovenská obchodná bilancia vykázala v minulom roku, keď vývozy prevýšili dovozy o vyše 2,4 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy