V tohtoročnom rozpočte bude chýbať takmer 250 mil. eur

Výber daní sa nevyvíja tak, ako to naprojektoval ešte bývalý kabinet Ivety Radičovej v rozpočte verejnej správy na tento rok. Výpadok na daniach a odvodoch v tomto roku dosiahne 246 mil. eur.

Správa „ROZPOČET: V tohtoročnom rozpočte bude chýbať takmer 250 mil. eur,“ rozšírená o vyjadrenia ministra financií Petra Kažimíra v druhom odseku

BRATISLAVA 27. júla (SITA) – V rozpočte verejnej správy bude v tomto roku chýbať z daní a odvodov takmer 250 mil. eur. Vypočítali to analytici z Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií v rámci pravidelnej daňovej prognózy. Kým v tohtoročnom rozpočte verejnej správy sú totiž daňové a odvodové príjmy očakávané na úrovni 18,54 mld. eur, v novej prognóze už to je iba 18,294 mld. eur. Celkový výpadok tak dosiahne 246 mil. eur. Informovalo o tom v piatok ministerstvo financií, ktoré znížilo tiež výhľad daňových a odvodových príjmov oproti schválenému rozpočtu aj na ďalšie roky. V budúcom roku o 320 mil. eur a v roku 2014 o 472 mil. eur.

Výber daní a odvodov tak bude oproti pôvodným predpokladom horší napriek tomu, že ešte v júni rezort financií navýšil odhad rastu hospodárstva o 1,4 percentuálneho bodu na 2,5 %. Tento rast je však ťahaný exportom a neprináša výraznejšie dodatočné daňové príjmy. „Samotné zlepšenie makroekonomickej prognózy by zvýšilo daňové príjmy o 0,1 % hrubého domáceho produktu, zároveň ale musíme konštatovať, že výber daní v roku 2012 sa zhoršuje a negatívny príspevok tohto horšieho výberu je na úrovni 0,4 % hrubého domáceho produktu,“ konštatoval na piatkovej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír.

Za výpadkom stoja predovšetkým slabšie daňové príjmy, ako sa pôvodne očakávalo. Ich prepad sa v tomto roku odhaduje až na 296 mil. eur, kým vo fondoch sociálneho a zdravotného poistenia sa očakáva naopak o 50 mil. eur viac. V rámci daní sa očakáva slabší výber predovšetkým pri dani z pridanej hodnoty, a to až o 208 mil. eur. Oproti rozpočtu sa však očakáva aj slabší výber spotrebných daní o 73 mil. eur, najmä pre nižší výber spotrebných daní z pohonných látok a tabaku a tabakových výrobkov.

Rezort financií prepad výberu dane z pridanej hodnoty, ktorá tvorí podstatnú časť daňových príjmov štátu, odôvodňuje nesúladom rastu dane z pridanej hodnoty s makroekonomickým vývojom a tiež problémami s informačným systémom daňovej správy. Dôvody rozdielneho vývoja výberu dane a dynamiky ekonomiky môžu byť podľa ministerstva rôzne. „Najpravdepodobnejším sú daňové úniky. Nemôžeme však vylúčiť ani doplnkový negatívny vplyv cezhraničných nákupov,“ konštatuje sa v prognóze. Vzhľadom na dostupnosť údajov len za krátke obdobie sa analytici ministerstva k príčinám slabšieho výberu dane z pridanej hodnoty vrátia pri ďalšej aktualizácii prognóz.

Výberu dane nepomohla ani situácia na Finančnej správe, ktorá prvé mesiace roka podľa ministerstva nevedela pre problémy so systémom poskytnúť požadované údaje. Analytici ministerstva tak v predchádzajúcich prognózach pracovali s informáciou, že zadržiavanie a vracanie nadmerných odpočtov neovplyvnilo akruálny výnos roka 2011. „Na základe nových údajov z daňových priznaní však podľa názoru Inštitútu finančnej politiky došlo vplyvom zadržaných nadmerných odpočtov začiatkom roka 2012, resp. ich pomalšiemu vracaniu, k nadhodnoteniu akruálneho výnosu dane z pridanej hodnoty za rok 2011,“ uvádza sa v prognóze.

V prípade spotrebných daní môže byť za poklesom výberu podľa rezortu financií tak reakcia dopytu na vysoké ceny, alebo aj zvyšujúca sa cezhraničná turistika.

Súvisiace články

Aktuálne správy