Zamestnávatelia chcú novelizovať Zákonník práce neskôr

Republiková únia zamestnávateľov žiada posunúť účinnosť a vôbec diskusiu o novele Zákonníka práce na neskoršie obdobie.

Navrhnutá novela Zákonníka práce je podľa Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) nebezpečným hazardom s domácimi pracovnými miestami. Svojím charakterom posúva Slovensko bližšie ku krajinám južnej Európy, kde nezamestnanosť prevyšuje 20 %. Ako sa uvádza vo vyhlásení RÚZ, zákonník by sa mal novelizovať neskôr.

Podľa zamestnávateľov novela vracia zákonník do obdobia, kedy bol na Slovensku bez práce takmer každý piaty človek. Zamestnávatelia združení v RÚZ sa domnievajú, že súčasné znenie Zákonníka práce má predpoklad vyrovnať sa s problémami na trhu práce a jeho prípadná novelizácia by mala skôr zvýšiť podporu tvorby nových pracovných miest. Ako uviedol viceprezident únie Luboš Sirota, navrhnutá novela zbytočne hazarduje s už vytvorenými pracovnými miestami a slovenský trh práce posúva na juh Európy, bližšie k Španielsku či Grécku.

RÚZ žiada ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, aby predložilo relevantné analýzy dopadov navrhovaných zmien v zákonníku. Zamestnávatelia sú totiž presvedčení, že tieto zmeny vôbec nezodpovedajú aktuálnym potrebám trhu práce a nepodporujú znižovanie nezamestnanosti.

Firmy tiež žiadajú posunúť účinnosť a vôbec diskusiu o novele Zákonníka práce na neskoršie obdobie. Odôvodňujú to tým, že prijatý konsolidačný balíček bude mať negatívny dopad na daňové zaťaženie podnikania a podnikateľské prostredie na Slovensku.

Ako najproblematickejšie vnímajú zamestnávatelia zmenu definície závislej práce, ktorá obmedzí samostatne zárobkovo činným osobám vykonávať ich prácu a mnohým zamestnávateľom využívajúcim ich služby zvýši náklady. Obmedzenie možnosti zamestnávania na určitý čas a agentúrneho zamestnávania zase podľa zamestnávateľov zhorší pružnosť zamestnávania a sťaží možnosť mnohým nezamestnaným nájsť si prácu.

Zamestnávatelia nie sú spokojní ani s navrhovaným znovuzavedení súbehu výpovednej lehoty a odstupného, ktoré zvýši náklady pri prepúšťaní a v konečnom dôsledku zníži motiváciu vytvárať pracovné miesta. Zníženie počtu hodín nariadených nadčasov podľa nich zase zníži možnosť zamestnancom privyrobiť si dodatočné prostriedky. „Obmedzenie nadčasov by mohlo mať nepriaznivé ekonomické dôsledky i pre mnohých zamestnávateľov, napríklad v IT sektore,“ varuje RÚZ.

Súvisiace články

Aktuálne správy