Banco Santander zaznamenala v 1. polroku 2012 prudký pokles zisku

Madrid 26. júla (TASR) – Španielska Banco Santander zaznamenala v 1. polroku 2012 prudký pokles zisku, medziročne o 51 %. Na príčine sú náklady na toxické, nesplácané úvery z čias stavebného rozmachu v krajine, a tiež na zvýšenie kapitálových rezerv na požadovanú úroveň.
Čistý zisk najväčšieho poskytovateľa úverov v Španielsku a tiež najväčšej banky v eurozóne za tri mesiace do konca júna klesol na 1,7 miliardy eur po odpísaní strát z nehnuteľností vo výške 2,78 miliardy eur. Analytici odhadovali, že banka dosiahne zisk v priemere 2,97 miliardy eur.
Tržby banky za prvých šesť mesiacov roka pritom stúpli o 3 % na 11,2 miliardy eur.
Zisk banky za 2. štvrťrok sa prepadol ešte viac, a to o 93 % na 100 miliónov eur z 1,39 miliardy eur v rovnakom období minulého roka. Práve v tomto období si totiž banka odložila bokom miliardy eur na pokrytie strát z realít.
Z hospodárskych výsledkov Santander ďalej vyplýva, že zatiaľ čo zisk jej pobočiek na európskom kontinente v sledovanom období klesol o 23 %, v Latinskej Amerike vrástol o 9 %, v USA o 12 % a príjmy jej britskej dcéry dokonca vyskočili o 49 %.
Santander relatívne dobre odoláva následkom recesie v Španielsku a tvrdí, že nepotrebuje finančnú pomoc od eurozóny, ktorá sa zaviazala, že poskytne 100 miliárd eur na záchranu španielskych bánk.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy