Poslanci chcú zmeniť pripravenú novelu o DPH

Poslanci sa v závere stredajšieho rokovania venovali hlavne novele zákona o dani z pridanej hodnoty či osobitnému odvodu pre regulované firmy.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 25. júla (SITA) – Poslanci Národnej rady SR sa v závere druhého dňa štvrtej schôdze parlamentu venovali predovšetkým návrhom rezortu financií. V rámci rokovania sa zaoberali hlavne novelou zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) či osobitným odvodom pre regulované firmy. V pléne zaznelo aj viacero pozmeňujúcich návrhov.

Poslanec SaS Martin Chren predstavil pozmeňujúci návrh k novele zákona o DPH týkajúci sa zmien v registrácii platiteľov tejto dane. Opozičný poslanec navrhol vypustiť ustanovenie, ktorým sa zavádza pre veľkú skupinu podnikateľov povinnosť využívať mesačné zdaňovacie obdobie. S týmto návrhom však v pléne vyslovil nesúhlas minister financií Peter Kažimír, podľa ktorého sú štvrťroční platitelia DPH identifikovaní ako najrizikovejšia skupina. Na základe novely by mali byť noví podnikatelia už iba mesačnými platiteľmi DPH.

Martin Chren chce zároveň v pozmeňujúcom návrhu presadiť lehotu troch pracovných dní, počas ktorých je správca dane povinný vydať písomný súhlas so zápisom do obchodného registra. Tento návrh má podľa slov Petra Kažimíra podporu aj rezortu financií.

Pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z pridanej hodnoty predstavil aj poslanec Smeru-SD Vladislav Petráš, ktorý okrem iného navrhol zaviesť on-line register platiteľov DPH. Tento register by sa mal týkať daňovníkov, ktorí napríklad opakovane nesplnia povinnosť podať daňové priznanie k DPH či nezaplatia daň. Pozmeňujúci návrh v rozprave k novele predstavil aj poslanec KDH Ján Hudacký a navrhuje zo 60 na 38 dní skrátiť lehotu na registráciu platiteľov DPH, ktorí sú povinní zložiť zábezpeku na daň.

Poslanci ukončili aj rozpravu k vládnemu návrhu zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach. Aj v prípade tohto zákona zaznel pozmeňujúci návrh. Poslankyňa Smeru-SD Lea Grečková navrhla, aby boli iba raz zaťažené vyplatené dividendy v prípade regulovaného subjektu, ktorý bude podliehať odvodu.

Vo štvrtok ráno poslanci začnú rokovanie návrhom na skrátené legislatívne konanie o návrhu novely zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka. Zákon by poslanci v prípade odsúhlasenia skráteného konania mali prerokovať v prvom čítaní po Hodine otázok. Dopoludnia zákonodarcov čaká aj diskusia o dvojici návrhov, ktoré by mali zrušiť trestnoprávnu imunitu poslancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy