Najväčšie riziko pre čínsky rast predstavuje dlhová kríza eurozóny

Washington 25. júla (TASR) – Zhoršujúca sa dlhová kríza v eurozóne predstavuje "najväčšie riziko" pre čínsky hospodársky rast. Uviedol to vo svojej správe o vývoji ekonomiky Číny Medzinárodný menový fond (MMF). Ako informoval, "ekonomika Číny smeruje k mäkkému pristátiu, no je možné, že v dôsledku vývoja v eurozóne sa nevyhne turbulenciám".
Fond očakáva, že rast čínskeho hospodárstva dosiahne tento rok približne 8 %, čo by v porovnaní s inými ekonomikami stále znamenalo mohutné tempo rastu. Pri recesii v eurozóne a slabom ekonomickom raste v USA ostáva Čína aj naďalej hlavným ťahúňom svetovej ekonomiky. Krajina však musí adekvátne reagovať na situáciu v eurozóne, inak tempo jej rastu bude podstatne slabšie. "Zhoršujúca sa kríza v krajinách s jednotnou menou predstavuje najväčšie riziko pre výhľad čínskej ekonomiky," uviedol MMF.
Určité riziká vidí fond aj na domácom trhu. Medzi hlavné zaraďuje najmä vývoj v realitnom sektore, ktorý zaznamenáva rýchlejší než pôvodne predpokladaný pokles. V obave zo spľasnutia realitnej bubliny vláda zaviedla v sektore realít viaceré obmedzenia, no podľa MMF rýchly pokles sektora môže mať vážne dôsledky na ďalšie oblasti hospodárstva ako stavebníctvo, ľahký priemysel a energetický sektor.
MMF zároveň opäť vyzval Čínu na urýchlenie krokov, ktoré by znížili závislosť ekonomiky od exportu a zahraničných investícií a podporili domáci dopyt. Ako dodal, to by "výrazne zvýšilo životnú úroveň a pre ekonomický rast znamenalo väčšiu rovnováhu a udržateľnosť".
Informovali o tom agentúry DPA, AFP a server BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy