Zodpovednosť za rómsku problematiku chce prevziať KORN

Rimavská Sobota 25. júla (TASR) – Podpora sociálnej solidarity spoločnosti, ale aj individuálna zodpovednosť za sociálny status sú princípmi nového subjektu Komora obrody rómskeho národa (KORN). Ako dnes TASR informoval prezident komory Emil Samko, chcú byť zárukou rozvoja Rómov ako národnostnej menšiny a pritom spolupracovať s príslušníkmi majoritného národa, ako aj s národnostnými menšinami na báze rovnosti občianskych práv. Zdôrazňujú, že bez zodpovednosti niet slobody.
Správna rada KORN mala svoje prvé zasadnutie v Rimavskej Sobote v znamení hesla Pracujeme odborne a profesionálne. "Od roku 1989 sa žiadnej vláde nepodarilo doriešiť niektoré problémy Rómov, ani problémy spolunažívania občanov Slovenskej republiky. Úlohou komory nie je odsudzovať počínanie minulých vlád, ale dať alternatívy a návrhy na riešenie rómskeho problému. Komora obrody chce, aby ju oslovili vládne inštitúcie, pretože pripravila návrhy na zlepšenie postavenia Rómov na Slovensku aj návrhy a opatrenia na zníženie nezamestnanosti a kriminality," informoval Samko.
Zároveň prehodnotila slovenský sociálny systém, zvlášť týkajúci sa rómskeho obyvateľstva, ktoré je odkázané na sociálnu podporu od štátu. Sociálny systém pri platných zákonoch nemusí byť hodnotený spoločnosťou ako spravodlivý, ale podľa KORN potrebuje úpravy na podmienky reálneho života všetkých občanov. "V dnešnej dobe už celá spoločnosť vníma situáciu v rómskych osadách ako neznesiteľnú. Spoločnosť sa domnieva, že rómska komunita zneužívala finančné prostriedky na zlepšovanie jej životných podmienok, čo je mylné a úmyselne zavádzajúce, pretože rómske komunity nemali prístup k finančným prostriedkom z rôznych zdrojov. Komora je odborne vyzbrojená na riešenie rómskej problematiky, je schopná v plnej miere vziať zodpovednosť za riešenia rómskej problematiky a spolunažívanie občanov na Slovensku, preto žiada vládu o rokovanie a posúdenie tejto možnosti," dodal prezident KORN.

Súvisiace články

Aktuálne správy